Geen voorschot meer, wél je werkelijke energieverbruik meteen betalen: welke voordelen heeft dat voor jou?

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bijna 4.000 Vlamingen rekenen elke maand hun energieverbruik af met de leverancier. Géén voorschotten meer, maar wel: meteen betalen wat je opgebruikt hebt. Het systeem werd in april 2022 ingevoerd en blijkt nog niet zo héél populair. Vraag is: kun je er als consument iets mee winnen?

jdg

Exact 3.843 zijn er: Vlaamse huishoudens die hun gas- en/of elektriciteitsverbruik elke maand betalen. Geen voorschotten dus, maar een afrekening van het reële verbruik die maand. Dat zijn er in alle eerlijkheid nog niet zoveel. Sinds april 2022 moeten leveranciers met meer dan 200.000 klanten – het gaat om Engie, TotalEnergies, Luminus, Eneco en Mega – de dienst aanbieden. Daar zijn momenteel nog twee grote problemen: niet elk bedrijf past de wet al toe, én het systeem is ook nog niet zo heel bekend. Maar heeft het als gewone consument ook voordelen?

LEES OOK. Energiefactuur op maand tijd met meer dan 2.000 euro gestegen (+)

Wat moet je doen om maandelijks te kunnen afrekenen?

Om in het systeem van maandelijkse afrekeningen te kunnen instappen, heb je een digitale gas- en/of elektriciteitsmeter nodig. Logisch: met een analoge meter wordt je meterstand slechts één keer per jaar doorgegeven en is er dus te weinig informatie om een echte afrekening te maken. “Wil je meedoen, dan moet je je energieleverancier laten weten dat je elke maand een afrekening wil en dan zal er via die weg een dossier opgestart worden om je digitale meter te komen installeren”, zegt een woordvoerder van Fluvius. Wie zonnepanelen legt, krijgt ook automatisch en gratis een digitale meter. Wil je een digitale meter omdat je voor de maandafrekening kiest en geen zonnepanelen hebt, dan moet je wel eenmalig 88 euro kosten betalen.

LEES OOK. Maandelijkse facturatie van energieverbruik nog geen succes

Is het voordeliger?

“Eigenlijk niet”, zegt energiekenner Kirs Voorspools, CEO van 70 Gigawatt Consulting. “Op het einde van de rit zal je toch ook voor je totale verbruik even veel betalen. Het is een andere manier van afrekenen.” Het hangt ervan af welke formule je verkiest. “Stel dat je zonnepanelen hebt, dan is het goed mogelijk dat je in juli en augustus zelfs geld terugkrijgt van je energieleverancier. In december of januari moet je dan allicht een héle grote som geld betalen. Het systeem van de voorschotten heeft als klant het voordeel dat je weet wat er op je afkomt en dat je maar één keer per jaar een afrekening krijgt.”

LEES OOK. Zonnepanelen wekten nog nooit zoveel stroom op, maar 92 procent van zonne-energie gaat verloren (+)

Wie een variabel energiecontract heeft, kan zijn verbruik wel op een juistere manier laten afrekenen. Dat zit namelijk zo: met een analoge, terugdraaiende teller, heeft je energieleverancier heel weinig informatie. Je communiceert enkel het totale verbruik in één jaar. Wanneer dat verbruik heeft plaatsgevonden, is met zo’n teller niet te achterhalen. Leveranciers gebruiken daarom een vaste verdeelsleutel waarmee ze dat verbruik indelen per maand. Als je nu in juli veel stroom verbruikt – omdat je bijvoorbeeld een jacuzzi hebt gekocht voor in de tuin – maar in september wordt je energie duurder, dan zal je dat meerverbruik voor een stukje ook duurder gaan betalen. Met dit systeem is dat niet mogelijk: je betaalt je verbruik ook op het moment dat je het verbruikt aan het bekende tarief.

Kan je je verbruik beter controleren?

“Dat is allicht het belangrijkste voordeel”, zegt Voorpsools. “Je hebt onmiddellijk zicht op je verbruik en een verrassing komt véél sneller aan het licht. Je kan dus sneller tussenbeide komen en de schade beperken dan wanneer je iets pas aan het eind van een jaar ontdekt. Wie al een digitale teller heeft, kan dat in principe ook wel snel ontdekken, maar een afrekening is toch nog een stuk dwingender.”