De terreurleider Ayman al-Zawahiri werd neergeschoten door een Amerikaanse drone op Afghaans grondgebied.

Taliban waarschuwen VS na aanval op leider terreurgroep Al Qaeda: "Akkoord geschonden"

De Amerikaanse drone-aanval op de leider van terreurgroep Al Qaeda in de Afghaanse hoofdstad Kaboel schiet bij de taliban in het verkeerde keelgat. De Afghaanse leiders beweren dat ze niet wisten dat de terrorist zich in Kaboel bevond en vinden dat de VS het vredesakkoord tussen beide landen geschonden heeft door een aanval uit te voeren op Afghaans grondgebied. 

Maandagavond kondigde de Amerikaanse president Joe Biden op televisie aan dat de leider van het terreurnetwerk Al Qaeda vorige zaterdag is neergeschoten met een drone op het balkon van zijn huis in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. 

"Gerechtigheid is geschied en deze terreurleider is er niet meer", zei Biden. Het gaat om de Egyptenaar Ayman al-Zawahiri. Hij werd gezien als het brein achter de aanslagen op 11 september 2001, waar bijna 3.000 doden vielen. 

De moord op al-Zawahiri is zo de eerste Amerikaanse aanval (waar weet van is) op Afghaans grondgebied sinds de taliban er in augustus vorig jaar de macht overnamen. En die aanval schiet bij de nieuwe machthebbers duidelijk in het verkeerde keelgat.

"Wij veroordelen sterk het feit dat Amerika ons territorium is binnengedrongen en alle internationale regels heeft geschonden", zo klinkt het in Kaboel. "Als een gelijkaardige actie zich herhaalt, zal de verantwoordelijkheid voor de gevolgen bij de Verenigde Staten liggen."

BEKIJK - De bijhorende reportage over de uitschakeling van al-Zawahiri uit "Het journaal".

Videospeler inladen...

Ook volgens Amerikanen akkoord geschonden

Volgens de taliban hebben de Verenigde Staten met de aanval dus het vredesakkoord tussen de twee landen verbroken. In 2020 sloten de Verenigde Staten en de taliban een akkoord in Doha, de hoofdstad van Qatar. De VS stemde in met de terugtrekking van alle internationale troepen uit Afghanistan, als de taliban in ruil daarvoor geen leden van Al Qaeda zouden herbergen in het land. 

Ook de Amerikanen vinden dus op hun beurt dat de taliban het akkoord geschonden hebben, door al-Zawahiri onderdak te bieden. "Het akkoord van Doha is op ernstige wijze geschonden", zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken maandag nog. 

De taliban ontkennen nu dat ze op de hoogte waren van de aanwezigheid van al-Zawahiri in Kaboel. Volgens experten hebben de taliban de banden met terreurbeweging Al Qaeda echter nooit verbroken. 

Meest gelezen