Voormalig VUB-rector Paul De Knop (67) overleden 

Paul De Knop (67) is overleden. Hij was rector van de Vrije Universiteit Brussel van 2008 tot 2016. Tijdens zijn behandeling voor huidkanker richtte hij een fonds op om onderzoek naar immunotherapie te ondersteunen. De VUB benoemde hem in juni nog tot ererector.

De dag waarop Paul De Knop stopte als rector, was ook de dag waarop hij te horen kreeg dat hij een melanoom had. Dat is een vorm van huidkanker waarbij een aantal pigmentcellen van de huid zijn veranderd in kankercellen. Sindsdien steunde De Knop met zijn fonds onderzoek naar immunotherapie en waarschuwde hij voor de gevaren van onbeschermd in de zon te zitten. 

Daarover zei hij zelf: "Ik heb mijn behandelende arts aangeboden om hem te helpen bij het verzamelen van fondsen, niet voor mezelf, maar voor anderen." De Knop is uiteindelijk overleden aan de gevolgen van melanoomkanker. 

BEKIJK - In 2018 vertelde De Knop in "Het journaal" hoe hij op zijn laatste dag als rector ontdekte dat hij een melanoom had:

Videospeler inladen...

De VUB gaf aan De Knop in juni nog de titel "ererector". De universiteit prees De Knop toen voor zijn inzet en passie om de universiteit te professionaliseren, de campus uit te breiden en de onafhankelijkheid van de VUB te beschermen.

"We verliezen niet alleen een icoon van de VUB, die op bestuurlijk, financieel en academisch niveau de universiteit enorm heeft opgetild", reageert Karsten De Clerck, voorzitter van de raad van bestuur van de VUB, op zijn overlijden. 

"We verliezen ook een sterke persoonlijkheid met een groot, warm hart. De VUB heeft heel veel aan Paul te danken. Zijn snelle denken, zijn dynamiek, zijn veelzijdigheid. Steeds met de VUB begaan ook, ook na zijn rectorschap en tijdens zijn ziekte. We zullen hem enorm missen." 

Ook rector Jan Danckaert benadrukt dat De Knop enorm gemist zal worden. "Zijn drive, zijn werklust en optimisme, zijn passie voor de VUB. Tot op het laatst zette hij zich in. Hij heeft het fundament gelegd waarmee de VUB toekomstbestendig is gemaakt en verder kan groeien. Zijn overlijden stemt mij en de VUB-gemeenschap enorm verdrietig.” 

Topsport- en Studieprogramma

Voordat De Knop rector werd, was hij onder andere decaan van de faculteit Lichamelijke Opvoeding en Kinesistherapie aan de VUB en voorzitter van de Raad van het Gemeenschapsonderwijs. 

De Knop richtte ook twee fitnesscentra en een rugby- en atletiekcentrum op op de VUB-campussen in Jette en Etterbeek. Daarnaast nam hij in 1988 het initiatief voor het Topsport- en Studieprogramma dat door alle andere universiteiten en hogescholen overgenomen werd en opgenomen werd in het Vlaamse topsportbeleid. 

Zelf was De Knop ook erg sportief.  Tegen het einde van zijn rectorschap plantte hij zelf mee de vlag van de VUB op de top van de Mount Everest. In zijn vrije tijd deed hij aan triatlon en zwom en fietste hij vaak. 

Meest gelezen