Droge grond in Lierde, in de Vlaamse Ardennen.
Volledig scherm
PREMIUM
Droge grond in Lierde, in de Vlaamse Ardennen. © BELGA

Het regent niet langer na zonneschijn: steeds vaker lange periodes hetzelfde weer. Hoe komt dat?

De zomer van 2022 is op weg om een van de zonnigste te worden die ons land ooit gekend heeft. Maar waar blijft de regen? Want het weer lijkt wel afgevlakt, met lange periodes van hetzelfde. De ene zomer is dat regen, de andere zonneschijn. Hoe komt dat? Drie experts geven duiding bij de droogte.

12 reacties

  • Jan Hebbelinck

    1 jaar geleden
    Met alle respect over de milieuproblematiek, maar vroeger op school leerden wij over de temperatuursveranderingen. Ijstijden en noem maar op. Er kwzm na zo ijstijd ineens een opwarming. Van waar kwam dat toen?
  • Katia Mistianes

    2 jaar geleden
    Supermarkten zouden er goed aan doen, om zitbanken te plaatsen in hun winkels, tijdens een hittegolf. Dan kunnen de mensen (klanten-in-spe) eens een kwartiertje zitten in een airco-ruimte. Ze zullen zeker iets consumeren uit de zaak, dus win-win.
  • Marc Puystiens

    2 jaar geleden
    Het aanleggen van extra waterbekkens is goed, maar zal op lange termijn niet veel helpen als men niets aan onze vervuilings-,En consumptiezucht zullen doen.
  • Christine Laevers

    2 jaar geleden
    Werner Van den Broeck : Allemaal goed en wel maar wat als uwe 'Omega-blocking' langer en langer duurt en de frequentie ervan toeneemt ? Wat doe je dan in de praktijk ?
  • Werner Van den Broeck

    2 jaar geleden
    Droge en zonnige zomers of natte en bewolkte zomers zijn van alle tijden. Wie zich dit niet herinnert wil het zich niet herinneren! Vroeger was alles de fout van de Socialisten…. Nu is alles blijkbaar de fout van de klimaatopwarming! Niet dus… de oorzaak van deze droge en zonnige zomer is de configuratie van het grootschalige stromingspatroon waarbij we een ‘Omega-blocking boven Europa herkennen. Een kenner weet dan dat het huidige weer weken kan aanhouden. Omega-blockings hebben steeds bestaan!