Weide afgebrand in Hoogstraten: "Door de wind verspreidde het vuur zich razendsnel"

In Meer, bij Hoogstraten, is 3 hectare van een weide afgebrand. Door de wind breidde het vuur zich vliegensvlug uit naar alle kanten. Er moesten dus heel wat ploegen helpen blussen. Er is zelfs een tankwagen uit de Belgische enclave Baarle-Hertog in Nederland komen helpen, zo zegt Jacques Van Gils van de hulpverleningszone Taxandria. 

In Meer heeft een brand in een weide gewoed. Door de veranderlijke wind, verspreidde het vuur zich vliegensvlug. Toen de brandweer ter plaatse kwam, was de helft van de weide al afgebrand. Naast de wei staat een haag met daarachter een stal met kalveren. De brandweer was bang dat het vuur zich zou uitbreiden naar de stal, maar dat is gelukkig niet gebeurd. 

Het was niet gemakkelijk om de brand onder controle te krijgen. "De posten van Meerle, Rijkevorsel en Hoogstraten zijn komen blussen en zelfs de tankwagen van Baarle-Hertog is komen helpen", vertelt Van Gils. "Onze tankwagens moesten op de verharde weg blijven staan, waardoor we 600 meter moesten overbruggen tot aan de weide. De eerste 10 minuten waren heel zwaar", zegt Van Gils.

We zijn nu de grond aan het natmaken om te voorkomen dat het gras opnieuw in brand vliegt

Jacques Van Gils van de hulpverleningszone Taxandria

De brandweer is nu de weide nog aan het natmaken met een bosblusvoertuig. "Dat is een wagen die de grond nat maakt, zodat het gras niet opnieuw in brand kan vliegen", legt Van Gils uit. "We raden de mensen ook aan om echt spaarzaam te zijn met vuur. Een brand is snel gebeurd."

BEKIJK - De weide is afgebrand, de brandweer maakt met een bosblusvoertuig de grond nat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen