Videospeler inladen...

Roken en vuur maken voortaan altijd verboden in bos- en natuurgebieden in Vlaanderen

Vanaf morgen geldt een permanent rook- en vuurverbod in de Vlaamse bos- en natuurgebieden. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Zo'n verbod geldt nu al als er risicocode geel of hoger is afgekondigd, maar de minister wilde nog een stap verder gaan.

Door de aanhoudende droogte stijgt het risico op natuurbranden. Momenteel geldt in alle provincies risicocode oranje. Dat wil onder meer zeggen dat vuur maken en roken verboden zijn. 

Minister Demir heeft nu een decreet klaar dat een algemeen rook- en vuurverbod afkondigt in de Vlaamse bos- en natuurgebieden. "Dat zal het hele jaar door gelden en maakt ook de handhaving ervan eenvoudiger", luidt het. Kamp- en kookvuren blijven wel mogelijk in afgebakende zones en bivakzones, als de risicocodes het toelaten.

“De voorbije jaren zagen we enerzijds al wat de droogte allemaal teweeg kan brengen. Brandgevaar en zelfs effectief brand speelden ons parten, dat gaat gezien de klimaatverandering ook in de toekomst niet anders zijn", zegt minister Demir. "Anderzijds zijn sigarettenpeuken op de grond ook in onze natuurgebieden schering en inslag, met alle gevolgen van dien. Vlaanderen heeft al zo weinig natuur, dan moeten we er ook alles aan doen om die zo goed mogelijk te beschermen."

Demir herhaalt samen met Natuur en Bos de oproep om erg voorzichtig te zijn in de bossen en de natuur, met het oog op de aangekondigde hitte volgende week. Zo is het ook erg belangrijk geen afval te laten rondslingeren. Een stukje glas kan een lenseffect veroorzaken en brand doen ontstaan. 

Meest gelezen