©  AFP

Geweld in Gaza eist nog meer slachtoffers: al 32 doden na raketaanvallen, ook explosies in Jeruzalem

Bij de Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook zijn al zeker 32 mensen om het leven gekomen, onder wie zes kinderen en twee vrouwen. Dat kondigt de Palestijnse minister van Gezondheid aan. Volgens de Palestijnen zijn er ook zeker 215 gewonden. Intussen worden ook ontploffingen in Jeruzalem gemeld.

evdg
Bron: BELGA

Het Israëlische leger begon vrijdag met luchtaanvallen op Gaza, gericht Palestijnse militantengroep Islamitische Jihad (PIJ). De groepering, die de VS en de EU beschouwen als een terreurorganisatie, vuurt in respons raketten naar Israël. De meeste daarvan konden onderschept worden door de Israëlische luchtafweer. Volgens de hulpdiensten vielen er langs Israëlische zijde tot nog toe twee lichtgewonden. 

LEES OOK. Nieuwe oorlog dreigt door escalatie van geweld in Gazastrook: “Israël herleidt het internationaal recht tot een vod” (+)

Vanuit Tel Aviv wordt de Palestijnse balans tegengesproken. Daar klinkt het dat de Palestijnse kinderen zaterdag omkwamen toen een raket die Islamitische Jihad richting Israël afvuurde op een Palestijns huis neerviel. Er is beeldmateriaal voorhanden om dat te bewijzen, zegt Israël nog.

De militante Palestijnse beweging Hamas, die Gaza controleert, stelt dat de kinderen omkwamen bij een Israëlische aanval nabij het vluchtelingenkamp Jabalya.

In de nacht van zaterdag op zondag werden ook een twintigtal leden van de terreurgroep opgepakt op de Westelijke Jordaanoever, meldt het Israëlische leger zondag nog. Daarmee zijn intussen al goed 40 PIJ-strijders opgepakt.

Intussen worden ook in Jeruzalem ontploffingen gemeld. Voor het eerst sinds de start van de Israëlische operatie in Gaza, vrijdag, was in Jeruzalem het luchtalarm te horen. In een beknopt communiqué bevestigde het Israëlische leger dat “in de sector van Jeruzalem” sirenes geklonken hebben. Mensen uit de buurt melden alvast dat er ontploffingen te horen waren. Terreurbeweging Islamitische Jihad liet weten dat het raketten heeft afgevuurd naar Jeruzalem.

Het gaat om ernstigste escallatie in het geweld tussen Israël en de gewapende groepen in Gaza sinds mei 2021, toen in elf dagen tijd 260 doden vielen langs Palestijnse kant en 14 Israëli’s het leven lieten.

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER