Hoe krijg je te warm geworden wijn terug koel nadat die in de zon heeft gestaan? En verandert die wijn dan van smaak?
Een lekker glaasje wijn drinken op een gezellig buitenterras doen we allemaal wel eens in de zomer. Verfrissend voor ons, maar ondertussen lijdt je wijn wel onder de warmte. “De hitte kan de wijn helemaal uit balans brengen", licht topsommelier Gianluca Di Taranto toe. Maar hoe komt dat dan? En vooral: wat moet je doen om je wijn koel te houden of opnieuw fris te krijgen?
Liefhebbers van wijn hebben het ongetwijfeld al eens meegemaakt. Je drinkt gezellig met vrienden een glaasje wijn en vergeet dat de fles in de volle zon staat. Wanneer je dan plots een nieuw glas inschenkt, merk je dat de wijn helemaal anders smaakt dan daarvoor. Of beelden we ons dat in? “Zeker niet", vertelt sommelier Gianluca Di Taranto, België’s Beste Sommelier in 2019. Jarenlang was Di Taranto hoofdsommelier bij The Jane en sinds 2021 werkt hij als wine director bij het Ardennenproject van Marc Coucke. “Een wijn die op hoge temperatuur wordt bewaard, gaat extra snel evolueren. Een wijn die oudert (letterlijk het verouderen van wijn in vaktermen, red.) op 30 graden, evolueert namelijk dubbel zo snel als eentje die oudert op 20 graden.”
“Als een wijn bewaard wordt op zo’n hoge temperatuur, zullen heel wat delicate ‘verbindingen’ verloren gaan, zoals bijvoorbeeld florale aroma’s. Daardoor ga je gekookte aroma’s creëren en bijvoorbeeld eerder de smaak van gestoofd fruit proeven. Bovendien zal je wijn log aanvoelen in de mond en een kortere afdronk hebben. Kortom: de hoge temperatuur zorgt ervoor dat de wijn helemaal niet meer in balans is.”
Een wijn die oudert op 30 graden evolueert dubbel zo snel als eentje die oudert op 20 graden.
Wat doe je best met die fles wijn om dat te voorkomen? En wat als het te laat is?
Je wijn snel genoeg uit de zon halen, is dus zeker de boodschap. Maar hoe zorg je ervoor dat de fles koel wordt en blijft in de hitte? “De klassieke emmer met ijs blijft een goede en snelle manier om je wijn op een goede temperatuur te brengen én te houden. Verder is het een prima idee om de fles een halfuurtje in de vriezer te zetten. Zet natuurlijk wel een timer, zodat de wijn niet bevriest. Tot slot kan je ook altijd kiezen voor de koelkast. Daarin duurt het wel gemiddeld een tweetal uurtjes voordat je wijn opnieuw voldoende fris is. De diepvries helpt je dus sneller uit de nood.”
“Nadat je de wijn uit de koelkast of diepvries haalt, laat je ze het beste enkele minuten opwarmen”, vervolgt Di Taranto. “Niet te lang, want anders is de wijn op kamertemperatuur en dan is hij weer te warm. De wijn te lang uit de koelkast laten staan is een fout die veel gemaakt wordt. Ik vergelijk wijn daardoor graag met een stuk fruit. Een appel in de koelkast blijft ook beter bewaard, dan eentje die je op het keukenblad laat liggen. Het is dan ook beter om je wijn een tikkeltje te fris te drinken, dan te warm. Zelfs voor de krachtigste rode wijnen is 16 tot 18ºC perfect.”
De wijn te lang uit de koelkast laten staan, is een fout die velen maken.
Welke wijn is het meest verfrissend: wit, rosé of rood?
Hoewel de meeste mensen kiezen voor wit of rosé in de zomer, omdat die frisser zijn, kan volgens Di Taranto rood in de zomer evengoed. Maar is die dan al niet vrij zwaar, nog voor die met de hoge temperaturen te maken krijgt? “Veel mensen kiezen inderdaad logischerwijze voor verfrissende witte of roséwijnen. Ik weet dat verschillende importeurs van roséwijnen inmiddels al door hun stock zitten”, zegt Di Taranto. “Er is een enorm grote vraag naar. Toch bestaan er evengoed lichte, getinte rode wijnen die prima pairen bij vis en lichte vleesbereidingen en nog steeds erg verfrissend werken.”
“Belangrijk daarbij is dat je nagaat of de rode wijn ook tot zijn recht komt op een lage temperatuur. Als je een krachtige wijn zoals bijvoorbeeld een Italiaanse Barolo of een Spaanse Rioja afkoelt, zal dat niet zo lekker zijn. Deze wijnen hebben heel wat concentratie, structuur en tannines die op lagere temperatuur de wijn bitter zal doen smaken en uit balans zal brengen. Maar bij een lichtere wijn zal dat niet gebeuren. Die zal smaakvol blijven. Denk dan bijvoorbeeld aan een Franse Beaujolais, een Duitse Pinot Noir of zelfs Zuid-Afrikaanse Cinsault.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
Af en toe berichten media over absurd hoge energiefacturen die bijvoorbeeld het gevolg zijn van een nulletje te veel of een vergeten komma. Dergelijke frappante fouten spot je als klant meteen. Maar soms duiken er ook afwijkingen op, die – hoewel ze minder in het oog springen - je toch een aardige duit kosten. Hoe stel je deze vast en op welke manier kan je ze aanvechten? Mijnenergie.be helpt je stap voor stap. -
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
Na de geboorte van haar dochter kreeg auteur Annelies Van Mol last van onverklaarbare ontstekingen en pijnen. Het bleek de ziekte van Bechterew te zijn, een vorm van ontstekingsreuma. Omdat ze zich niet goed voelde bij de medicijnen die ze moest nemen, begon ze oplossingen te zoeken via voeding. Een plantaardig dieet slaat momenteel aan om medicatie- en pijnvrij te blijven. Reumatoloog Philippe Caron (UZ Gent) vertelt hoe voeding bij dit soort aandoeningen kan helpen. En is dat de enige oplossing? -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
Denk je dat BV’s constant op hun lijn letten? Je zou hun bestelling bij de frituur eens moeten zien. Tien BV’s verklappen ons hoe zij hun frietjes het liefste eten. Van de beste garnaalkroket van het land tot een monsterbestelling van 30 euro omdat die met een mooi extraatje komt. Maar Christoff? Die spant de kroon. “Sinds mijn eerste frituurbezoek is mijn bestelling nooit meer veranderd.” -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”
“Met de juiste voeding kan je je immuniteit positief beïnvloeden”, weet diëtiste Hilde De Schuyteneer van de vzw Allergiediëtisten. Welk dieet is volgens haar goed voor je gezondheid? En welke voeding kan je beter vermijden? In dit interview geeft Hilde advies: “Krijgen darmbacteriën te weinig vezels? Dan zullen ze aan de beschermende slijmlaag in je darmen knabbelen.” -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen