Diabetes Liga: "Behoud Ozempic voor voor diabetespatiënten", artsen: "Middel ook zinvol tegen obesitas" 

De Diabetes Liga, die patiënten met suikerziekte verenigt, roept artsen op om het geneesmiddel Ozempic niet meer voor te schrijven aan mensen zonder diabetes. Het medicijn wordt gebruikt om de bloedsuikerspiegel van patiënten met diabetes te regelen, maar het is ook populair bij anderen omdat je erdoor kan vermageren. Door de grote vraag, dreigt er een tekort en dat is zeer vervelend voor patiënten die het geneesmiddel gewoon zijn. Maar artsen wijzen erop dat Ozempic wel degelijk ook zinvol is in de strijd tegen obesitas.

Wie een voorschrift heeft van het geneesmiddel Ozempic en naar de apotheek gaat, kan dezer dagen wel eens te horen krijgen dat het medicijn even niet meer te verkrijgen is. Op de website farmastatus.be, waar je algemene info over geneesmiddelen kan vinden, staat bij verschillende doses van het medicijn dat ze "tijdelijk onbeschikbaar" zijn.

Screenshot van de website farmastatus.be op 7 augustus 2022

Ozempic wordt gebruikt bij patiënten met diabetes type 2 om hun bloedsuikerspiegel te helpen reguleren, maar het heeft ook een andere toepassing. "Je kan het ook gebruiken als hulpmiddel om te vermageren", weet Luc Buyse, voorzitter van de Diabetes Liga. "Er zijn wetenschappelijke bewijzen dat het medicament daarvoor werkt, maar het is daarvoor niet erkend in België."

"Het middel wordt in België enkel terugbetaald in het kader van diabetes", beaamt Michael Storme van de Algemene Pharmaceutische Bond. "Maar het wordt door sommige artsen ook voorgeschreven als middel om te vermageren."

Gestegen vraag

Dat verklaart volgens Storme waarom de vraag naar het product gestegen is, al is dat niet de enige reden. "Ook voor diabetes wordt het veel meer voorgeschreven dan voorheen. Het is dan ook een stuk patiëntvriendelijker dan andere middelen omdat het minder frequent moet worden toegediend."

Het geneesmiddel is zo populair, dat er nu een tekort dreigt. "De firma die het medicijn verdeelt, Novo Nordisk, heeft daarom een drietal weken geleden al alle artsen opgeroepen om Ozempic niet meer voor te schrijven voor overgewicht en obesitas zonder diabetes. Wij lanceren nu dezelfde oproep", zegt Luc Buyse.

Bernadette Stippelmans is diabetespatiënt en heeft het medicijn nodig:

Videospeler inladen...

Buyse benadrukt dat een tekort voor diabetespatiënten zeer vervelend is. "Er is wel een alternatief, maar het blijft vervelend omdat deze mensen Ozempic al gebruiken en dit bij hen goed werkt. Ze willen graag dezelfde behandeling blijven volgen."

"Bovendien kan je de productie van dergelijke medicamenten niet in een vingerknip veranderen", voegt hij toe. "De fabrikant is daar niet op voorzien en heeft dit ook absoluut niet gezocht. De bal is via sociale media aan het rollen gegaan toen mensen die het medicijn voorgeschreven kregen er reclame voor begonnen te maken. Mensen gaan dan naar een arts en die schrijft het ook voor hen voor." Buyse hoopt dat een oproep daar verandering in kan brengen.

Stefan Teugels, medisch directeur bij Domus Medica, gaf meer toelichting in "Het journaal":

Videospeler inladen...

"Dient niet als afslankmiddel"

Dat Ozempic bekendstaat als hulpmiddel om te vermageren, merken artsen kennelijk ook in hun praktijk. Daar krijgen ze van mensen die willen vermageren wel eens de vraag om het middel voor te schrijven. "Daar moet wel degelijk paal en perk aan worden gesteld", zegt professor en obesitas-specialist Bart Van der Schueren (UZ Leuven). "Dit is een geneesmiddel voor diabetes type 2 en voor ernstig overgewicht en obesitas, het dient niét als afslankmiddel."

Desalniettemin kan professor Van der Schueren zich niet volledig vinden in de oproep van de Diabetes Liga. "Het is een beetje kunstmatig om een onderscheid te maken tussen mensen die lijden aan obesitas enerzijds en mensen die type 2-diabetes hebben anderzijds. De overgrote meerderheid van mensen met type 2-diabetes lijdt namelijk aan overgewicht. Het gaat om hetzelfde type van patiënten die allebei gebaat zijn met gewichtsverlies en die nood hebben aan behandeling."

Van der Schueren vindt het daarom fout om Ozempic prioritair te gaan geven aan mensen die lijden aan diabetes type 2. Ook mensen met problematisch overgewicht die nog geen diabetes hebben ontwikkeld, moeten volgens hem Ozempic kunnen krijgen, net om te vermijden dat ze diabetes type 2 als complicatie gaan ontwikkelen. "We moeten in elk geval ten allen tijde vermijden dat mensen die al op de therapie staan hun therapie zouden moeten onderbreken omdat er niet genoeg bevoorrading is."

Ook huisartsenvereniging Domus Medica wijst op het feit dat Ozempic zinvol kan zijn voor mensen met obesitas, als een van de behandelingen. In die zin vinden artsen dat het middel ook zou moeten terugbetaald worden voor obese mensen en niet enkel voor patiënten met diabetes types 2.

Pa-Ap, een organisatie die de belangen van mensen met obesitas behartigt, reageert naar eigen zeggen "bedroef over zo'n kortzichtige reactie van de diabetes-gemeenschap". "Het is bewezen dat de medicatie de biologische markers van obesitas onder controle houdt", reageert Pa-Ap.

Meest gelezen