Archie Battersbee.
Volledig scherm
PREMIUM
Archie Battersbee. © Hollie Dance via AP

Wie levens wil redden moet vooral kijken naar wat Archies dood veroorzaakte

Ik beeld het mij even in – en mijn maag krimpt pijnlijk samen – dat een van mijn kinderen vredig slapend lijkt, maar in feite hersendood is. De geest heeft het lichaam verlaten, een volmaakt vredig lichaam achterlatend, waardoor afscheid nemen bijna ondoenbaar is. De ouders van de twaalfjarige Archie Battersbee hebben een kruistocht langs zowat ieder Brits gerechtshof erop zitten, maar de wet is onverbiddelijk: medisch gezien is de jongen overleden en bestaat er geen kans meer dat hij ooit nog op eigen kracht kan leven of denken.

11 reacties

  • Marc Steenhoudt

    2 jaar geleden
    Sociale media zouden eigenlijk pas toegankelijk mogen zijn vanaf een bepaalde leeftijd, maar hoe doe je dat op een niet te omzeilen manier? Wat de reacties hier onder betreft: ik begrijp de artsen maar ook de ouders…het is een drama waar je niet zo koel rationeel kan zijn zoals bepaalde reacties hier onder…het is een situatie waar niemand van ons wil in staan dus iedere mening is hier eigenlijk even nutteloos als het overlijden van een jongetje van 12 voor een tik tok challenge. Rip Archie
  • Danny Fransen

    2 jaar geleden
    Klopt mijnheer Slangen. De nagel op de kop. Leve de digitale revolutie met als resultaat, het virtuele leven en als dat niet lukt zijn er nog altijd de drugs. U noemt het tenminste bij naam ipv te bepamperen.
  • eli bosch

    2 jaar geleden
    Alleen ouders die ooit moeten beslissen hebben over euthanasie bij hun kind hebben hier recht van spreken. Zij alleen weten wat het is om je kind te laten sterven. Tegen beter weten in trek je je op aan iedere strohalm. Ik zou zelfs een zeer risicovolle operatie in de Verenigde Staten die nog volledig in de kinderschoenen stond overwogen hebben om mijn ongeboren kind te redden. Achteraf bekeken weet je dat dit gek is maar op het moment zelf drijft je wanhoop een mens tot het uiterste.
  • Jan Vanden Bossche

    2 jaar geleden
    Volkomen terechte beslissing, slechte communicatie van de medische staf is de oorzaak dat het zolang geduurd heeft. @Nalani Tavernier: voor zover ik weet is orgaandonatie gratis. Organen van in een ziekenhuis overleden persoon worden niet verkocht.
  • Ludo Wouters

    2 jaar geleden
    Hoezo Bart, hij is niet natuurlijk ingeslapen? Wanneer een machine je moet voorzien van zuurstof en voedsel en die worden na maanden stilgezet en je stopt dan met ademen ben je dan niet natuurlijk ingeslapen? Vindt jij het natuurlijk dat machines je jaren in leven moeten houden?