archiefbeeld chowchow
Thais Botura de Almeida

Twee loslopende pitbulls bijten andere hond dood in Veurne

In Avekapelle bij Veurne hebben twee losgebroken pitbulls een chowchow aangevallen terwijl die met zijn baasje aan het wandelen was. De gewonde hond is in allerijl naar de dierenarts gebracht, waar hij aan zijn verwondingen bezweek.

Het incident vond vrijdagavond plaats langs de spoorlijn in Avekapelle. "Plots trof de eigenaar van de chowchow twee loslopende pitbulls aan die zonder waarschuwing zijn hond aanvielen", aldus Jorik Debruyne, commissaris van politie Spoorkin. Marcel, de eigenaar van de chowchow, begon te roepen, waarop iemand die aan de spoorweg werkte te hulp schoot. Die probeerde de honden met een schop te verjagen, maar dat was tevergeefs. Uiteindelijk lieten de honden Pullox gaan en liepen ze weer weg.

"De chowchow was zwaar verwond in zijn nek en werd in allerijl naar de dierenarts overgebracht. Daar is nog alles geprobeerd, maar het dier bezweek aan zijn verwondingen", zegt de commissaris.

Uitgebroken

De pitbulls die de chowchow aanvielen, waren uitgebroken. "Normaal moeten honden altijd aan de lijn lopen op de openbare weg, maar deze honden waren uitgebroken", weet Debruyne. "Ze zijn naderhand terug bij de eigenaar aangetroffen." Het gebeurde wel vaker dat de honden ontsnapten: "De eigenaar heeft al meermaals aanpassingen aan zijn omheining gedaan, maar de honden blijven nieuwe ontsnappingsmogelijkheden vinden."

Die eigenaar van de honden was zelf ook van slag. "Dit was het eerste echte incident met de honden en de eigenaar was erg onder de indruk. Hij heeft op eigen initiatief zijn honden laten inslapen", zegt Debruyne. "Er zijn eigenlijk alleen maar verliezers in deze situatie, voor alle betrokkenen is het zeer lastig."

De politie zelf gaat niet verder met de zaak. "De betrokken partijen gaan onderling bekijken hoe ze de kosten regelen, maar de politie geeft er geen gevolg aan omdat de eigenaar van de pitbulls zelf het risico in de toekomst vermeden heeft", besluit commissaris Debruyne.

Meest gelezen