foto VRT NWS - Bernadettewijk in Gent
Radio 2

Sloop Bernadettewijk in Gent kan starten, krakers krijgen week om te vertrekken

190 sociale woningen in de Sint-Bernadettewijk in Gent gaan binnenkort definitief tegen de vlakte. De sociale woonwijk kwam enkele jaren geleden in het nieuws omdat mensen er in erbarmelijke omstandigheden leefden. Krakers probeerden de sloop nog te verhinderen door huizen te bezetten, maar moeten nu op bevel van de vrederechter binnen de 8 dagen weg. 

Het wordt al jaren aangekondigd, maar binnen enkele weken is het dan toch zover: de Sint-Bernadettewijk in Gent wordt gesloopt. De sociale woonwijk bestaat uit zo'n 190 woningen die erg verouderd zijn. Alle bewoners hebben intussen een nieuw onderkomen gevonden, maar uit protest tegen de sloop worden verschillende woningen wel nog gekraakt. "Tussen de 50 en 60 huizen zijn gekraakt, maar hoeveel krakers er verblijven, is niet duidelijk", zegt Marc Heughebaert van woonmaatschappij WoninGent. 

Krakers die na een week niet vertrokken zijn, kunnen uitgezet worden

Marc Heughebaert, Woningent

Nu de woonmaatschappij de sloopvergunning verkregen heeft, moeten de krakers eruit. "Daarvoor hebben we in juni een vonnis gekregen waarbij de vrederechter ons toelaat om mensen die na een week niet vrijwillig weggegaan zijn, uit het huis te zetten", vervolgt Heughebaert. "We gaan ervanuit dat veel krakers vrijwillig zullen vertrekken. Dat was in het verleden ook het geval bij andere projecten."

Radio 2

Bouw 250 woningen start in 2026

En dan kan de sloop eindelijk starten. Op de site komen 250 nieuwe sociale woningen, maar het project zal enkele jaren duren. "Momenteel doorlopen we een procedure om een ontwerper aan te stellen. Die zal normaal gezien in januari 2023 een masterplan opmaken voor de buurt. We gaan ervanuit dat het plan in de loop van 2025 rond moet zijn. Dan kunnen we een omgevingsvergunning aanvragen en een aanbestedingsdossier maken. Vanaf 2026 zou er dan gebouwd moeten kunnen worden."

De Sint-Bernadettewijk kwam in 2018 in het nieuws omdat de bewoners er in erbarmelijke omstandigheden leefden. De woonmaatschappij besliste dat een grondige renovatie niet meer mogelijk was en dat er dus nieuwe huizen moesten komen. 

Nav de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 bracht het verkiezingsprogramma "Iedereen Kiest" een bezoek aan de Sint-Bernadettewijk. Hieronder kunt u de reportage herbekijken:

Videospeler inladen...

Meest gelezen