Naar de autokeuring gaan, kan vanaf volgende week weer in alle provincies zonder afspraak

Vanaf volgende week is het overal in Vlaanderen opnieuw mogelijk om elke weekdag zonder afspraak naar de autokeuring te gaan. Dat is beslist na overleg tussen Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) en de sector.

Tijdens de coronapandemie kon je alleen op afspraak naar de autokeuring. In Limburg, Antwerpen en de oostkant van Vlaams-Brabant is het intussen al langer weer mogelijk om zonder afspraak langs te komen. Maar in Oost- en West-Vlaanderen bleef het afsprakensysteem tot vorige week grotendeels behouden. Sinds vorige week stellen keuringscentra er wel weer één dag in de week hun straten open voor vrije aanbieding, maar dat leidde meteen tot een overrompeling en verkeerschaos. 

Minister Peeters wilde daarom spoedoverleg. Daar is nu afgesproken om vanaf 16 augustus overal een "gemengd systeem" aan te bieden en dat de hele werkweek. "Dat houdt in dat mensen die een afspraak willen, dat die afspraak gehonoreerd wordt. Tegelijk moeten er vijf dagen op vijf een aantal poorten openstaan voor de vrije aanbieding. Dat is terug naar de tijd van voor corona", laat de minister weten.

"Toekomstgericht willen we naar meer regelingen op afspraak, maar alleszins moet het gemengd systeem opnieuw ingevoerd worden", klinkt het. "Voor veel mensen blijkt de vrije aanbieding een belangrijk vangnet en één dag per week is ontoereikend." Minister Peeters hoopt hiermee de chaotische situaties te vermijden en wil voorkomen dat autobestuurders te laat zouden zijn met hun keuring.

Sector doorlichten met audit

Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters wil tegelijk de autokeuringssector in Vlaanderen doorlichten via een audit en een vergelijkend onderzoek. "Ik wil weten waarom er tal van exploitatieproblemen zijn in sommige autokeuringscentra. Ik krijg al geruime tijd klachten rond de werking van centra. Er is een enorme stijging qua laattijdigheidsboetes. We moeten werken op modernisering en klantvriendelijkheid."

Daarbij zal minister Peeters ook kijken naar het Nederlandse systeem, waar vergunde garagehouders de keuring mogen doen. "Bepaalde instanties houden daar een pleidooi voor. Ik stel alleen maar vast dat bepaalde autokeuringsbedrijven goed werken en dat er bij anderen pijnpunten zijn. Ik wil nu eerst een grondige analyse over hoe we ons exploitatiemodel optimaliseren."

De sectorfederatie reageert niet bij voorbaat negatief op de aangekondigde doorlichting. "Als een audit kan leiden tot verbeteringen of we kunnen zaken stroomlijnen, aanpassen of finetunen, staan we daarvoor open", zegt woordvoerder Sofie Vanhout van sectorfederatie GOCA Vlaanderen.

Meest gelezen