© AP

Zweden wijst geen Turkse asielzoekers meer uit als ze link hebben met couppoging

Zweden gaat voorlopig geen Turkse asielzoekers meer terugsturen naar hun land als ze een “geloofwaardige band” hebben met de mislukte staatsgreep van 15 juli. Het gaat dan om aanhangers van opposant Fethullah Gülen, die door de Turkse president Recep Tayyip Erdogan als verantwoordelijke voor de couppoging werd aangeduid.

De Zweedse migratiedienst nam de beslissing al op 18 juli, maar maakt die nu pas op zijn website bekend. In de “risicogroep” zitten ook personen die met “geloofwaardige politieke oppositie-activiteiten” bezig zijn. De migratiedienst zegt dat meer informatie nodig is over de politieke toestand en de veiligheid in Turkije om een beslissing te nemen.

De deportatie naar Turkije van andere asielzoekers gaat wel gewoon voort, luidt het. Sinds januari registreerde het Zweedse agentschap 172 aanvragen voor asiel uit Turkije. Het is nog niet duidelijk of er een toename is in de aanvragen sinds de mislukte staatsgreep. Daarvoor is het volgens een woordvoerder van de migratiedienst nog te vroeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer