Direct naar artikelinhoud
NieuwsDroogte

Tuin besproeien en auto wassen mag voorlopig nog, ondanks droogte: ‘Situatie is ernstig, maar blijven in code oranje’

Tuin besproeien en auto wassen mag voorlopig nog, ondanks droogte: ‘Situatie is ernstig, maar blijven in code oranje’
Beeld ANP / EPA

Er staat een hittegolf voor de deur, maar de adviesgroep Droogte besliste maandag om geen nieuwe maatregelen te nemen. Er komt wel een vrijblijvende oproep om spaarzamer met water om te springen. ‘We weten niet hoelang de droogte nog zal aanhouden.’

De zomer is bijzonder droog en dat heeft belangrijke gevolgen voor de watervoorziening. Op 1 augustus stond het grondwaterpeil bij 79 procent van de meetplaatsen laag of zeer laag. Sinds midden juli geldt daarom code oranje voor droogte en voorlopig blijft het daar ook bij. Hoewel het KMI de komende dagen temperaturen tot boven de 35 graden voorspelt, beslisten de experts uit de adviesgroep van de droogtecommissie dat een hoger alarmniveau voorlopig niet nodig is.

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) duidt de beslissing door erop te wijzen dat ons land vandaag beter voorbereid is op de droogte dan in het verleden. Zo is er nu een strategisch plan waarbij verschillende drinkwaterbedrijven samenwerken om in tijden van schaarste water te transporteren. Het afwegingskader dat enkele jaren geleden uitgewerkt werd, biedt daarbij een duidelijkere houvast over welke maatregelen precies wanneer kunnen genomen worden. “De situatie is wel ernstig en we moeten zeker spaarzaam blijven omgaan met het water dat we hebben”, zegt Katrien Smet van de VMM.

Er komen geen bijkomende maatregelen, maar dat betekent niet dat er momenteel niets gebeurt om watertekorten te voorkomen. In code oranje geldt een tijdelijk captatieverbod op alle onbevaarbare waterlopen. Daarnaast maakte de Vlaamse Waterweg maandagochtend bekend dat schepen aan meerdere sluizen voortaan gegroepeerd versast zullen worden. Mobiele pompinstallaties moeten er daar ook voor zorgen dat water uit de sluizen gerecupereerd wordt. Waterwinning voor landbouw en natuur wordt in Limburg en in de Kempische kanalen ten slotte beperkt tot 80 procent.

Zelfs geen sproeiverbod

Het huidige pakket aan maatregelen spaart burgers. Zelfs van een symbolisch sproeiverbod is vooralsnog geen sprake. De verklaring daarvoor ligt bij de drinkwatervoorraden die voorlopig goed aangevuld zijn. Hydroloog Patrick Willems (KU Leuven) vertelt daar wel bij dat de economische impact van de huidige sancties niet verwaarloosbaar is. De scheepvaart verloopt niet zoals gepland en ook landbouwers worden zwaar getroffen omdat ze op minder plekken water mogen oppompen. De hitte kan de druk op de watervoorraad in de komende dagen doen toenemen, want het verbruik gaat dan logischerwijze omhoog.

“Het is moeilijk om te voorspellen hoe het probleem rond droogte de komende weken en maanden zal evolueren”, zegt Willems. Als het heet en droog blijft, toont het afwegingskader een weinig rooskleurig scenario. Zodra de scheepvaart volledig stilgelegd is, kunnen ook bedrijven afgekoppeld worden en komt de drinkwatervoorziening bij burgers mogelijk in het gedrang. “Zo ver zijn we nog lang niet, maar het is belangrijk om de situatie op de voet op te volgen”, aldus de hydroloog.

Op 18 augustus komt de droogtecommissie opnieuw samen om over eventuele nieuwe maatregelen te vergaderen.

Lees ook

Amper nog grondwater, rivieren met historisch laag debiet, en toch mogen we voorlopig blijven sproeien: hoe kan dat?

Woonboten op het droge, rivieren worden stroompjes: Nederland kampt met ‘feitelijk watertekort’, maar wat met Vlaanderen?