Het nieuwe IPA-bier is vanaf vrijdag te proeven in de bistro’s van De Winning.  ©  Dick Demey

Ter Dolen brouwt PK-limited voor De Winning

Lummen/Houthalen-Helchteren -

In brouwerij Ter Dolen staat 2.500 liter India Pale Ale te pruttelen in opdracht van De Winning. “Vanaf vrijdag 12 augustus kan iedereen het nieuwe blonde bier proeven in onze bistro’s”, vertelt Stijn Pollaris van De Winning, dat nauwer gaat samenwerken met Ter Dolen.

Koen Luts

Vrijdag wordt het nieuwe PK-biertje gelanceerd. “Het wordt op vaten verkocht in onze bistro’s in Lummen, Bovy in Heusden-Zolder, Het Vinne in Zoutleeuw, Het Martenshof in Mettekoven, bakkerij en koffiehuis ComPani in Houthalen-Helchteren en vanaf september in Bistro De Borre in Bierbeek”, zegt Pollaris. “Ons nieuwe brouwsel hebben we samengesteld met brouwmeester Hendrik Hanssen en we hebben het kritisch geproefd en goedgekeurd. Collega Gert Poelmans ontwierp het logo en de etiketten.” Het gaat om een India Pale Ale (IPA), een bierstijl die momenteel erg populair is, met veel hop en een bittere, verfrissende smaak. Ook dit PK-biertje combineert het verhaal van de trekpaarden en sociale economie van De Winning met dat van de korte keten en duurzaamheid.

7PK

Het bekendste PK-biertje van De Winning is de blonde trippel 7PK, die ontstond zowat tien jaar geleden en groeide uit tot een succesverhaal. Stijn Pollaris: “Ons paardenkrachtproject was toen opgestart, een combinatie van sociale economie en de inzet van paarden voor bos- en natuurbeheer. We gaven demonstraties en organiseerden huifkartochten en daarnaast kregen we subsidies. Maar na drie jaar werd het niet meer gesubsidieerd, dus besloten we om met de hulp van de Limburgse biervrienden een bier op de markt te brengen om het project in leven te houden. Ons eerste brouwsel van het 7PK-bier van 2.000 liter was op 2 weken tijd uitverkocht. Dat concept werd daarna commercieel uitgebouwd en er volgde ook een 9PK-bier. Nu laten we 30.000 liter per jaar brouwen.”

Volledig Belgisch

Ike Janssen van brouwerij Ter Dolen benadrukt dat hij enkel Belgische producten gebruikt om het nieuwe PK-limited te brouwen. “Onze mout komt van Dingemans en de hop uit Poperinge en het eerste brouwsel is goed voor 25 hectoliter of 2.500 liter of maximaal 120 vaten van 20 liter. Maar de smaak gaat de volgende vier dagen nog fel veranderen. We brengen eigenlijk het verhaal van India Pale Ale. Vroeger was een zeilboot vanuit Engeland bijna vijf maanden onderweg naar India en omdat er veel hop aan werd toegevoegd, bleef het bier langer houdbaar. Daardoor krijgt het ook fruitige en bittere toetsen. Indien het een hoogvlieger wordt, kunnen we het misschien op grote schaal produceren. We kiezen voor een wederzijdse samenwerking en zullen dus ook de producten van De Winning hier verkopen zoals ijs, croque monsieur, soep, en quiche. Op de menukaart zullen onze klanten ook dat verhaal kunnen lezen”, besluit Janssen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer