Camille op Paal op Stelten. ©  Raymond Lemmens

Vlaanderen smelt voor Camille-mania

Hasselt -

De zomer van 2022 is die van Camille Dhont (21). Festivalterreinen lopen vol voor de Vlaamse popster, verkeerschaos hoort erbij. “Ze werkt vier keer zo hard als de gemiddelde artiest in Vlaanderen.”

Karel Moors

Camille Dhont droomde ervan om popster te worden. ©  RR

In juni moest Zonhoven het dorpsplein afsluiten vanwege een overrompeling door Camillefans. Afgelopen weekend zong Camille haar hits op Paal op Stelten en draaide het verkeer in de soep.

Camilles drive is echt uniek, soms op het maniakale af

Regi Penxten

“Dat kunnen we alleen betreuren”, zegt William Vaesen, de Limburgse manager van Camille. “Anderzijds is het fijn om te zien dat er zoveel belangstelling is. Haar fanbasis is heel breed. Het is een idool dat inspirerend is als grote vriendin voor kleintjes maar toch ook hip en cool genoeg om niet als kinderact weggezet te worden. We voelden achter de schermen al een tijdje dat er vanalles beweegt voor Camille. Dit is de eerste zomer dat we echt naar buiten kunnen. Het heeft heel lang zitten borrelen onder een deksel en nu vliegt het deksel eraf. Maar we proberen er nuchter bij te blijven. We proberen met Camille een langetermijntraject uit te bouwen dat de hype overstijgt.”

Verkeersbord

Camille beleeft een topzomer: het plaatje klopt. ©  Raymond Lemmens

Er ontvouwen zich rond Camille taferelen die aan de Clouseau-mania doen denken. “Ja, en ook aan de K3-mania, waar ikzelf dichtbij stond (Vaesen richtte in 1998 K3 op). We proberen zo veel mogelijk fans gelukkig te maken. Bij boekingen plannen we tijd in voor handtekeningen”, geeft de manager mee. “Maar als het een overrompeling wordt, zijn er jammer genoeg altijd mensen die niet dichtbij genoeg raken. Misschien moet er een Camille-verkeersbord komen om te waarschuwen voor verkeerschaos?”

Camille was een voortreffelijke studente. Maar in het tweede jaar werd de combinatie met haar carrière moeilijk

David Poltrock producer en docent PXL Music

De Wevelgemse Camille beleeft alleszins haar kinderdroom: popster worden. Bij talrijke audities voor musicals en tv-programma’s haalde ze het niet. Tot ze werd opgevist voor een rol in de muzikale jeugdserie #LikeMe. Ondertussen kon ze ook schitteren in Liefde voor muziek en vermomd als Miss Poes triomfeerde ze in het tweede seizoen van The Masked Singer. Vlaanderen ligt sindsdien aan haar voeten. De megapopulaire vedette boeken kost 7.500 euro.

Charisma

Waar Camille verovert de harten van jong en oud. ©  Raymond Lemmens

De popster heeft geprobeerd om de showbizz te combineren met studeren aan PXL Music in Hasselt. Muzikant/producer David Poltrock was er een van haar docenten: “Camille zat bij mij voor het vak Soundlab, dat gaat over opnametechnieken en klankdesign. Ze heeft een jaar bij ons gezeten en was een voortreffelijke studente. Maar in het tweede jaar werd de combinatie met haar carrière moeilijk. Jammer, maar ik snap dat je soms een keuze moet maken en het ijzer moet smeden als het heet is.”

En dat ijzer is gloeiend heet voor Camille. “Supergoeie zangeres, danst goed, veel charisma,... het plaatje klopt”, overloopt Poltrock de kwaliteiten van zijn ex-pupil. “Als je dan nog geluk hebt om in een populair tv-format te zitten... En niet te vergeten: haar samenwerking met Regi. Vuurwerk is een uitstekende song en de Regimachine loopt goed. Zijn aandeel mag je niet onderschatten. Hij heeft haar toch voor een stuk ontdekt en heeft een neus voor zo’n talent.”

“Ja, het is ook een beetje mee mijn schuld dat ze pleinen afsluiten en dat er verkeersdrukte is. Sorry aan iedereen! Hadden we dat geweten, hadden we Vuurwerk natuurlijk nooit gemaakt!” grapt de Heusdense maestro Regi Penxten.

“Artiesten als Camille kom je maar een keer in de tien jaar tegen”, steekt hij de loftrompet. “Vanaf de eerste dag dat ze in de studio stapte, gingen al mijn alarmbellen af. Het is sindsdien in opgaande lijn gegaan naar waar ze nu staat en het zal nog niet gedaan zijn. Ik vind het fantastisch om te zien hoe iemand die bij mij begonnen is, het zo goed doet. Camille zit ook in de Regi Live-tour: ik ben dankbaar dat ze nog tijd voor mij maakt, het is altijd genieten als ze opkomt.”

Drive

Camille in actie in Paal. ©  Raymond Lemmens

“Camille heeft veel talent maar is ook een fucking harde werker en dat wordt nu beloond”, bewierookt Regi haar verder. “Ze werkt vier keer zo hard als de gemiddelde artiest in Vlaanderen. Ze lééft er echt voor. Van ’s morgens tot ’s avonds is ze bezig met stemoefeningen, met styling, met repeteren. Ik herken er veel van mezelf in van toen ik jong was. Haar drive is echt uniek, soms op het maniakale af.”

Met manager William Vaesen, Regi Penxten en PXL Music zit er nogal wat Limburgse input in het succesverhaal van de West-Vlaamse Camille. “West-Vlamingen en Limburgers, dat klikt heel goed. Het enige nadeel is dat Camille 2,5 uur moest rijden vanuit Wevelgem naar mijn studio in Heusden-Zolder”, lacht Regi.

De carrousel dendert ondertussen verder. “Tussen april en oktober zijn er zo’n honderdtal optredens gepland”, monstert manager Vaesen Camilles agenda. “Op 25 augustus komt haar nieuwe album uit, die dag en de volgende doen we een meet & greet in shoppingcentra in elke provincie. In november volgen vijf shows in de Lotto Arena. Eind van het jaar is er hopelijk tijd voor vakantie. Vanaf eind januari begint haar tour doorheen de provincies, in Limburg komt ze naar het Trixxo Theater.”

 ©  CNR Records

Info over de tour: https://gracialive.be/nl/camille-2023/

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer