Vijf weetjes over Olivia Newton-John: van het Songfestival over haar vermiste partner tot een kapotte "Grease"-broek

De Britse zangeres en actrice Olivia Newton-John kennen de meesten onder ons wel van de filmklassieker "Grease" en de bijhorende vele hits. Maar wist u dat de strakke broek die Newton-John op het einde als bad girl Sandy droeg eigenlijk kapot was, of dat Newton-John ooit aan het Songfestival deelnam, of dat ze haar partner Patrick na een nachtje vissen nooit meer weerzag? Olivia Newton-John in enkele weetjes: 

1. Vierde op het Eurovisiesongfestival

Olivia Newton-John wordt in 1974 voor het Verenigd Koninkrijk naar het Songfestival gestuurd. "Gestuurd" is misschien veel gezegd, want de editie in 1974 vindt in Brighton (Engeland) zelf plaats. Newton-John staat op het podium met een lange blauwe jurk en brengt "Long live love". Ze is niet bepaald gelukkig met de keuze van het nummer en had liever "Angel eyes" gezongen (dat nummer werd tweede in de voorronde).

Ondanks dat wrange gevoel behaalt Newton-John een vierde plaats. De overwinning gaat naar ABBA (Zweden) dat jaar met "Waterloo", gevolgd door "Si" van Gigliola Cinquetti (Italië).

2. Die nauwsluitende broek uit "Grease"

Olivia Newton-John draagt op het einde van de iconische film "Grease" een nauwsluitende, zwarte broek. Ze transformeert plots van de kuise Sandy naar een wulpse versie. Het is het favoriete filmmoment van Newton-John. "Plots mocht ik een heel ander karakter spelen en totaal andere kleren dragen. Toen ik dan die broek droeg en "You're the one that I want" zong, kreeg ik heel andere reacties van de mannen op de opnameset", aldus Newton-John.

Die bewuste broek is trouwens een afdankertje uit de jaren 50, terwijl de film wordt gedraaid in 1978. De rits van de broek blijkt versleten en kapot. Het gevolg? Telkens Newton-John de broek aantrekt, moeten naald en draad bovengehaald worden. "Als ik naar het toilet ging, moesten ze eerst die draden los maken, om ze vervolgens terug vast te naaien", verklapt Newton-John aan People Magazine.  

© The Hollywood Archive - creative.belgaimage.be

3. Pikante "Physical" niet gedraaid

Na haar optreden met "You're the one that I want" in "Grease" heeft het publiek een andere kant van Olivia Newton-John leren kennen. Ze laat pop en country voor wat het is en scoort in 1981 met "Physical". Het nummer spreekt tot de erotische verbeelding met teksten als:

"There's nothing left to talk about
Unless it's horizontally"

OF
"I've been patient, I've been good
Tried to keep my hands on the table
It's gettin' hard this holdin' back
If you know what I mean"


Newton-John neemt met het pikante nummer nochtans een risico. Een gok die Tina Turner niet durfde te wagen. De schrijvers van "Physical" zouden namelijk eerst bij Turner langs geweest zijn.

Newton-John doet er nog een schepje bovenop in de videoclip, waarin ze zich sensueel met witte laarzen in het zweet werkt. "Physical" is the talk of town. Niet iedereen is ermee opgezet. Winkels weigeren de single in de rekken te leggen, een radiostation in Utah bant het liedje. Alle inspanningen ten spijt: "Physical" wordt 2 miljoen keer verkocht.  

(lees voort onder de foto)

4. Partner vermist, of toch niet?

In 2005 gaat technicus Patrick McDermott, de nieuwe partner van Olivia Newton-John, 's nachts vissen op zijn bootje Freedom. Hij keert echter nooit terug en wordt als vermist opgegeven. Een mysterieuze verdwijning.

Newton-John spreekt over een "traumatische ervaring", zeker nadat jaren later berichten verschenen waren dat het om een schijndood ging om schulden te ontlopen en dat McDermott een teruggetrokken bestaan leidt onder de naam Pat Kim in Mexico. In 2008 hertrouwt Newton-John met John Easterling die ze de liefde van haar leven noemt. 

AP2005

5. Centrum tegen kanker opgericht

In de strijd tegen kanker sticht Olivia Newton-John het gelijknamige Cancer Wellness & Research Centre in Melbourne (Australië), waar de zangeres en actrice een deel van haar jeugd opgroeide. In het centrum worden niet alleen de kanker behandeld en nieuwe therapieën uitgeprobeerd, maar is er ook oog voor het welzijn van de patiënten met een heus wellnessprogramma.

Om alles te sponsoren, wandelt Newton-John met ex-patiënten over de Chinese Muur (foto), brengt ze tal van nummers uit en veilt ze haar bekende strakke broek en jasje uit "Grease". De twee items brengen 362.000 euro op. Het jasje wordt haar zelfs teruggeschonken door de koper, omdat "het niet hoort in zijn kast" en omdat "Newton-John blijft vechten tegen kanker met de nieuwste therapieën".  Zo houdt Newton-John de laatste jaren een pleidooi om cannabisolie te gebruiken tegen de pijn die de ziekte met zich meebrengt. En het bekende jasje? Dat hangt nu in haar kankerbehandelingscentrum in Melbourne, zodat iedereen herinneringen kan ophalen.

Newton-John (met microfoon) aan de Chinese Muur.
Het jasje dat Olivia Newton-John als Sandy in "Grease" gezwind uitzwierde.
AFP or licensors

Meest gelezen