© koen fasseur

Loodsen en minister op totale ramkoers

Met blufpoker tot de finish bestookten de Beroepsvereniging van Loodsen – zeg maar de Scheldeloodsen – en Vlaams minister Ben Weyts elkaar gisteren. Op de valreep nodigde Weyts donderdagnamiddag de loodsen dan toch uit voor een gesprek op dinsdag 21 maart. De inzet is een dreigende totale verstoring van de scheepvaart naar Antwerpen.

pvb

De Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) heeft er al herhaaldelijk mee gedreigd om opnieuw tot acties over te gaan. Aanleiding is een audit die Weyts liet uitvoeren bij (onder meer) het Loodswezen om op basis daarvan een algemeen efficiëntieplan door te voeren. Dat moet op 27 maart worden goedgekeurd door het sectorcomité, maar daar zitten alleen de officiële vakbonden in.

De BvL werd wel vooraf betrokken, maar weigert één cruciaal onderdeel: de multivalentie, waardoor het onderscheid tussen de zee- en rivierloodsen zou worden weggevaagd en een opdracht op alle tracés soms zowel door een rivier- als door een zeeloods zou kunnen worden verricht.

In dreigende mails eiste de BvL gisteren dat “ten laatste op 17 maart” die multivalentie moet worden begraven, zo niet volgen acties vanaf maandag. Pas donderdag in de vooravond liet Weyts de BvL weten dat hij hen dinsdag wil spreken.

“Wat Weyts ook zegt, de multivalentie moet op 27 maart uit het plan zijn. Anders draagt hij een criminele verantwoordelijkheid voor wat zal volgen, want dan dwingt hij ons onvermijdelijk tot acties”, aldus de BvL.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER