Een gekko is een soort hagedis.
Museum voor Natuurwetenschappen

Fossiel uit Dormaal bewijst: oudste gekkosoort van Europa leefde in België

Paleontologen hebben een nieuwe uitgestorven gekkosoort uit België beschreven. De hagedis "Dollogekko dormaalensis" leefde 56 miljoen jaar geleden, en is daarmee de oudste gekkosoort in Europa. Het fossiel werd gevonden in Dormaal, bij Zoutleeuw.

Een internationaal team van paleontologen heeft een nieuwe (uitgestorven) gekkosoort beschreven op basis van een fossiel afkomstig uit Dormaal, een deelgemeente van Zoutleeuw. Het dier leefde zowat 56 miljoen jaar geleden en vormt zo de oudste gekkosoort in Europa. "Deze ontdekking levert nieuw bewijs voor de vroege geschiedenis van gekko's in Europa", zegt Annelise Folie, paleontoloog aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).

Gekko’s komen vandaag wereldwijd voor in tropische en subtropische gebieden. De meeste soorten zijn aangepast aan een warm klimaat, en in Europa kom je ze dan ook enkel tegen rond het Middellandse Zeegebied. Maar tijdens het Eoceen, 56 tot 34 miljoen jaar geleden, was het in onze streken een pak warmer en kwamen ook hier heel wat warmteminnende dieren voor, waaronder gekko’s.

Voorhoofdsbeen van de gekko.
Museum voor Natuurwetenschappen

Richard Smith, verbonden aan het KBIN, vond het fossiel tijdens opgravingen in 1989 en 1990. Het enige onderdeel dat gevonden werd, is het gefossiliseerde voorhoofdsbeen. Maar zijn unieke vorm en oppervlaktestructuur gaven voldoende informatie om te kunnen besluiten dat het om een nieuwe soort gaat. 

Wetenschappelijke naam

De nieuwe hagedis kreeg de naam "Dollogekko dormaalensis". "Dollo" is een eerbetoon aan de Belgische paleontoloog Louis Dollo (1857-1931), vooral bekend om zijn onderzoek op dinosauriërs, waaronder de Iguanodons, aan het KBIN. "Dormaalensis" verwijst naar de plek waar het fossiel gevonden is. 

Meest gelezen