Foto via burgemeester Andy De Cock

Afbraak oude zoutfabriek in Laarne start met 4 maanden vertraging door broedende kerkuilen

In Laarne kan de afbraak van een oude zoutfabriek vandaag starten, met 4 maanden vertraging. Dat komt door een uilennest die er in april ontdekt werd. De gemeente wilde de jongen eerst groter laten worden. De afbraak van het gebouw maakt plaats voor een natuureducatief centrum, vlakbij het natuurdomein de Kalkense Meersen.

Vandaag start de ontmanteling van een oude zoutfabriek in de Hooistraat in Laarne. In de plaats komt er een nieuw natuureducatief centrum, aan de rand van natuurgebied de Kalkense Meersen. Maar de afbraak start met 4 maanden vertraging voor een toch wel schattige reden: er werd een kerkuilennest ontdekt en die moest met rust gelaten worden. 

Het nest zat met eitjes en jongen, dus hebben we de timing van de afbraakwerken verlegd
Burgemeester van Laarne, Andy De Cock (Open Vld)

"De afbraak ging normaal gezien beginnen rond de Paasvakantie", zegt burgemeester Andy De Cock (Open Vld). "Maar er zat een nest kerkuilen te broeden. Die zaten met eitjes en met jongen, dus hebben we de timing van de afbraakwerken verlegd." De gemeente zorgde er zo, samen met vzw Natuurwerkgroep De Kerkuil en met Natuurpunt, voor dat er 4 jonge kerkuilen konden grootgebracht worden.

Een foto van een van de jonge kerkuilen.

Nu de jongen groot genoeg zijn, mag het nest van de kerkuilen weg en kan het gebouw afgebroken worden. De jonge uilen zijn ondertussen allemaal geringd: "Die vliegen nu hopelijk ergens rond in het schitterende natuurgebied van de De Kalkense Meersen", vertelt De Cock.

Hopelijk vliegen de jonge kerkuilen nu al door het schitterende natuurgebied
Burgemeester van Laarne, Andy De Cock (Open Vld)

Of die vertraging van 4 maanden financiële gevolgen kan hebben voor de gemeente, is niet zeker. "Daar heb ik nog geen zicht op", zegt de burgemeester. "We zullen zien na de volledige afbraak of er meer werken moesten gebeuren. Het kan wel zijn dat met de indexsprong alles duurder is geworden. Maar we zijn blij dat de werken eindelijk kunnen starten."

Normaliter weinig hinder

Voor de buurtbewoners zal er normaal gezien niet te veel hinder zijn door de werken, zegt burgemeester De Cock. "Een professionele firma uit Dendermonde doet de afbraak, en zij zijn dergelijke werken gewoon om te doen, en op een zeer veilige manier." De afbraakwerken zullen ongeveer een maand in beslag nemen. De specifieke datum voor het bouwen van het natuureducatief centrum is nog niet bekend.

Zo zal het nieuwe natuureducatief centrum eruit zien.
Copyright gemeentebestuur Laarne

Meest gelezen