Direct naar artikelinhoud
NieuwsAziatische hoornaar

Dan toch budget gevonden voor verdelging Aziatische hoornaar: ‘We zullen versnelling hoger schakelen’

Aziatische hoornaar.Beeld Getty Images/iStockphoto

De Vlaamse regering maakt dit jaar 130.000 euro vrij om de Aziatische hoornaar te bestrijden. De wespensoort vormt een bedreiging voor de honingbij die al jaar en dag in onze contreien rondvliegt. Door de honingbij te belagen, betekent de exoot ook slecht nieuws voor de land- en tuinbouw: bijen vervullen immers een belangrijke rol  als bestuivers.

Dit najaar zullen de betrokken overheidsdiensten, het Departement Landbouw en Visserij en het Agentschap Natuur en Bos, de situatie evalueren. Ze werken ook een beheersvisie uit voor de Aziatische hoornaar, op middellange en lange termijn.

Zes jaar geleden maakte de exoot voor het eerst zijn opwachting, en sindsdien verspreidde het beestje zich razendsnel over heel Vlaanderen. “We stellen dit jaar een grote toename van deze wespensoort vast”, duidt Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). “Daarom zullen we een versnelling hoger schakelen.”

“We hopen de soort dit jaar een slag toe te brengen en de impact op de imkerij en risico’s op incidenten te beperken”, vult Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) aan.

Lees ook

Geen verdelging meer van de Aziatische hoornaar in Vlaanderen:‘Eerste dodelijk slachtoffer valt dit jaar nog’

Afgelopen zondag liet het Agentschap Natuur en Bos al weten dat de bestrijding van de wespensoort gegarandeerd blijft. “Verdere bestrijdingsacties worden nog altijd ondersteund indien dat nodig is, inclusief de eventuele meerkosten”, klonk het. Het Departement Landbouw en Visserij investeert via het Vlaams bijenteeltprogramma in de bestrijding van de Aziatische hoornaar en stelde eveneens extra middelen ter beschikking.