7 op de 10 Belgen vinden houdbaarheidsdata op verpakkingen verwarrend: hoe lees je ze juist?
74 procent van de Belgen kent het verschil niet tussen ‘THT’ en ‘TGT’ op een verpakking. Dat blijkt uit een onderzoek van Lidl, naar aanleiding van de Dag Tegen Voedselverspilling op donderdag 29 september. Wat is het verschil tussen beide? En is die datum altijd definitief of kan je soms nog langer van het product eten? Professor Frank Devlieghere legt uit.
Uit een enquête die winkelketen Lidl uitvoerde bij 1.000 Belgische gezinnen blijkt dat twee op de drie gezinnen doorheen de week voedsel weggooien. Brood (40 procent), groenten en fruit (31 procent) en aardappelen (16 procent) belanden daarbij het vaakst in de vuilbak. Bovendien verwarren meer dan zeven op de tien ondervraagden de ‘te gebruiken tot’-datum met de ‘ten minste houdbaar tot’-datum. Tijd om daar verandering in te brengen.
Heeft alles een houdbaarheidsdatum?
“Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat er een beperkt aantal producten zijn waar geen houdbaarheidsdatum op moet”, steekt Devlieghere van wal. “Het gaat om zout, azijn, suiker en snoep, kauwgom, brood en banket dat dezelfde dag gegeten wordt, niet geschilde of niet gesneden verse groenten, aardappelen, fruit, wijn en dranken met een alcoholgehalte van 10 procent of meer. Daar moet geen datum op omdat ze een oneindige houdbaarheid hebben wanneer ze goed bewaard worden. In het geval van aardappelen kan een consument zelf beoordelen of het product nog eetbaar is of niet.”
Natuurlijk geldt dit niet voor alle voedingsmiddelen. “Ofwel krijgt andere voeding een datum die ‘Tenminste Houdbaar Tot’ (THT) aangeeft of één die op ‘Te Gebruiken Tot’ (TGT) wijst. Er mag trouwens maar één van die twee datums op staan, anders is dat verwarrend. In Europa ligt de verantwoordelijkheid van die vermeldingen bij de producent. Die moet een soort risicoanalyse maken”, licht professor Devlieghere toe. “De producent moet de risico’s van het product inschatten en vanuit die analyse een houdbaarheidsdatum kiezen.”
Wat is het verschil tussen THT en TGT?
THT geeft aan dat het product een relatief lange houdbaarheid heeft, het bederft dus niet snel. “De producent geeft daarmee de garantie dat de kwaliteit van het product tot de aangegeven datum bewaard blijft. Verder betekent het dat er geen risico bestaat voor de klant als hij het voedingsmiddel nog consumeert nadat de houdbaarheidsdatum overschreden werd. Het enige wat kan gebeuren, is dat het zakje chips of het pak koeken bijvoorbeeld na overschrijding van de houdbaarheidsdatum wat minder smaakvol geworden is. Maar dat is niet gevaarlijk, het smaakt gewoon minder lekker.”
“Producten met een TGT-datum zijn producten met een kortere houdbaarheidsdatum”, legt de professor uit. Die producten vind je in de koelafdelingen van de supermarkt. “Ze bederven niet alleen sneller, maar er kunnen ook ziekteverwekkende bacteriën groeien na de houdbaarheidsdatum, waardoor de producent niet kan garanderen dat ze de mens niet kunnen schaden. Een mooi voorbeeld daarvan is een voorverpakte salade uit de supermarkt. Daar staat een TGT-datum op: deze producten zijn kort houdbaar en bevatten weinig bewaarmiddelen. De consument moet de houdbaarheidsdatum op die verpakkingen echt respecteren. Als hij ze toch zou opeten na die datum en ziek zou worden, is dat niet de verantwoordelijkheid van de supermarkt.”
Als je iets opeet waar een TGT-datum opstaat na houdbaarheidsdatum en je wordt er ziek van, dan is het niet langer de verantwoordelijkheid van de supermarkt
Al betekent dat niet dat iedereen automatisch ziek wordt wanneer iets na datum opgegeten wordt. “De kans is groot dat je niet ziek wordt, maar het risico is er wel, waardoor het niet verantwoord is om het wel te doen.” Wat dan met die producten in de supermarkt waar een sticker met korting ophangt, omdat de vervaldatum eraan komt? “Dat is geen probleem, zolang je de datum respecteert die er initieel opstond.”
Bewaarinstructies op verpakking
Of een product snel slecht wordt of niet hangt natuurlijk ook samen met de manier waarop je het bewaart. “ De producent moet op het etiket altijd aangeven hoe het product moet gestockeerd worden. Bijvoorbeeld: chocolade bewaar je niet bij te hoge temperaturen. Of pudding: daar staat een houdbaarheidsdatum op, maar er staat ook op dat je die koel moet bewaren. Doe je dat niet en zet je de pudding gewoon in de kast, dan geldt die datum niet meer. Je krijgt op de verpakking dus ook een bewaarinstructie mee. Houd je daar dan ook aan. Ben je in de koelkast wat etenswaren vergeten voor je een week op reis gaat, dan hoeft dat trouwens geen probleem te zijn. Tenminste als de datum nog niet gepasseerd is.”
Wat met een geopende verpakking?
Het kan natuurlijk dat je een verpakking opent, er iets uit eet en dan diezelfde verpakking weer in de koeling of op het schap zet. Geldt de houdbaarheidsdatum dan nog altijd? “ Voor producten met een THT-datum beoordeel je gewoon door te kijken, ruiken en proeven of het nog lekker is of niet. Als dit nog oké is, mag je het gerust nog opeten. Voor producten met een TGT-datum consumeer je best het product na het openen van de verpakking binnen de twee dagen. Uiteraard moet je ook hier de houdbaarheidsdatum respecteren. Stel dat het product maar één dag meer houdbaar is na openen, dan moet je snel zijn. Soms staan hierover richtlijnen op de verpakking.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Waarom appelsap in zoveel producten gebruikt wordt (zelfs in voeding waarin je het niet verwacht)
Koop je een flesje ‘tropisch fruitsap’ in de supermarkt, dan is de kans groot dat je in de plaats van mango- of ananassap toch vooral appelsap drinkt. Een X-thread waarop de ontdekking gedeeld werd, ging viraal. En meer zelfs: appelsap vind je ook terug in onder andere ketchup en fruitbeleg zoals confituur. Waarom zit dat ingrediënt in zoveel producten verstopt? -
-
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
PREMIUM
Rookaroma’s in producten zoals gerookte zalm en barbecuechips worden verboden, maar waarom pas over 5 jaar?
Verschillende rookaroma’s in voedingsmiddelen worden verboden, omdat ze schadelijke en kankerverwekkende stoffen bevatten. Vandaag vind je die aroma’s in verschillende producten, zoals gerookte worsten, amandelen en barbecuechips. Maar waarom mogen sommige producten nog 5 jaar lang op die manier gemaakt worden? En hoe schadelijk zijn ze dan écht? Professor Bruno De Meulenaer (UGent) legt uit. “Natuurlijk roken valt niet onder de wetgeving.” -
Livios
‘Gebruik in dat geval nooit azijn’ en ‘pas op met hogedruk’: zo ga je wél voor een brandschoon terras
Kan je terras nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er heerlijk kan vertoeven? Dan is het reinigen een mooie eerste stap. Met deze onderhoudstips van bouwsite Livios ben jij helemaal klaar voor de lentezon. -
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
-
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?
-
Jobat
Werken op een feestdag: hoeveel extra loon mag je verwachten?
Een feestdag geeft recht op een betaalde vakantiedag, maar toch ligt het land niet plat: je kan nog steeds medische hulp krijgen, de politie staat paraat en ook op restaurant of café gaan behoort tot de mogelijkheden. Niet iedereen legt het werk dus neer. Mag jouw baas vragen om op een feestdag te werken, of kan hij/zij je daar zelfs toe verplichten? En krijg je dan een bijkomende financiële tegemoetkoming? Jobat.be zet je rechten en plichten op een rij nu mei - de maand met de meeste feestdagen - voor de deur staat. -
Kan je de houdbaarheid van vlees verlengen door het al te bakken en in de koelkast te bewaren?
In de supermarkt kan je vaak vleesverpakkingen kopen met korting omdat ze die dag zelf vervallen. En iedereen verliest weleens vlees in de koelkast uit het oog. Kan het helpen om dat vlees dan eerst op te bakken of om het in te vriezen om de houdbaarheidsdatum te verlengen of niet? Levensmiddelenchemicus Bruno De Meulenaert legt uit. -
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”