Gijzelnemer Beiroet beëindigt actie zonder bloedvergieten en "mag toch 30.000 euro spaargeld meenemen"

In Beiroet, de hoofdstad van Libanon, heeft een man urenlang enkele mensen gegijzeld omdat hij spaargeld dat hij nodig had voor een operatie niet mocht opnemen. Met zijn gijzelingsactie zaaide de man angst, maar oogstte hij ook sympathie. "Je bent een held", werd geroepen toen hij het bankkantoor verliet. Volgens lokale media zou toch een deel van zijn spaargeld hebben meegekregen omdat hij beloofde geen slachtoffers te maken.

De 42-jarige Bassam al-Sheikh Hussein, drong deze middag de nationale bank in het Hamra-district in Beiroet binnen, gewapend met een jachtgeweer en een jerrycan met benzine. In de bank hield hij zes tot tien mensen gegijzeld. Hij dreigde ermee zichzelf en de bank in brand te steken met de benzine, tenzij hij zijn spaargeld kreeg. De man zou ook drie waarschuwingsschoten gelost hebben.

Bassam al-Sheikh Hussein
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Een klant die de bank nog net kon ontvluchten vertelde dat de bank weigerde 2.000 dollar van zijn bankrekening te halen. Hussein wou het geld gebruiken om een deel van de medische rekeningen van zijn vader te betalen. 

Daarop escaleerde de situatie en eiste Hussein zijn volledige spaargeld op, naar verluidt zo'n 200.000 dollar. De Libanese banken zitten al jaren krap bij kas en kampen met grote tekorten aan buitenlandse valuta. Sinds eind 2019 gelden daarom strikte opnamelimieten voor vreemde valuta, waardoor het spaargeld van veel Libanezen in de praktijk bevroren is.

Op beelden, die op sociale media circuleren, was te zien hoe het er binnenin de bank aan toeging. In het eerste filmpje is te zien hoe onderhandelaars vragen om nog extra gijzelaars vrij te laten, iets wat de man weigert. In het tweede fragment eist de man zijn geld van de bankbedienden.

Succesvolle onderhandelingen

Het Libanese leger, de politie en de inlichtingendienst kwamen ter plekke en omsingelden de buurt. Onderhandelaars gingen in gesprek met de man. Volgens lokale media zou hij uiteindelijk hebben bekomen dat hij toch een deel van zijn spaargeld -30.000 dollar (zo'n 30.000 euro)- mocht opnemen, nadat hij de onderhandelaars had beloofd zich over te geven zonder slachtoffers te maken. Of hem nu ook een straf wacht, en welke, is niet duidelijk.

De broer van de dader, Atef, vertelt aan persagentschap AP dat zijn broer geen kwade bedoelingen had. "Hij is geen schurk, hij is een fatsoenlijke man. Wat hij heeft, geeft hij aan anderen."

Het leger zette de omgeving rondom de bank af.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Supporters verzamelen zich rondom de bank

Met zijn gijzelingsactie, waarbij uiteindelijk geen slachtoffers vielen, zaaide de man niet enkel angst, hij oogstte ook  sympathie. Tientallen mensen kwamen naar de bank en scandeerden leuzen gericht tegen de Libanese regering en de banken, die volgens hen verantwoordelijk zijn voor de ellende waarmee het land te maken heeft. 

De acties van Hussein zijn in hun ogen een wanhoopsdaad die symbool staat voor de uitzichtloze situatie waarin veel Libanezen zich bevinden. "Je bent een held", werd hem toegeroepen toen hij begeleid door de veiligheidsdiensten het gebouw verliet nadat hij zich had overgegeven.

BEKIJK - Mensen op straat spraken hun steun uit voor de gijzelnemer. "Hij heeft iedereen gegijzeld, maar hij doet niemand iets. Hij wil gewoon zijn geld terug", zei de zus van een van de gijzelaars:

Videospeler inladen...

Libanon lijdt momenteel onder een uitzonderlijk economische crisis, een van de zwaarste van de afgelopen 150 jaar. De waarde van de Libanese pond is met meer dan 90 procent gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de torenhoge inflatie is meer dan driekwart van de bevolking in armoede beland en leeft bijna de helft van de Libanezen in voedselonzekerheid.

Het is niet de eerste keer dat iemand het heft in eigen handen neemt in Libanon. In januari bedreigde Abdallah Assaii, uitbater van een koffiebar, het personeel van een bank in het oosten van Libanon, om 50.000 dollar van zijn rekening te kunnen halen. De man ontving uiteindelijk het geld, maar werd opgepakt en wacht nu op zijn proces.

Demonstranten hebben zich in de buurt van de bank verzameld.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen