Treinstation van New Delhi, India
AFP or licensors

Man uit India krijgt na 22 jaar gelijk van de rechtbank: hij betaalde inderdaad 24 eurocent te veel voor een treinrit

Na een juridische strijd van bijna 22 jaar heeft een Indiase man een rechtszaak gewonnen in verband met een te dure treinrit. In 1999 betaalde hij 20 roepie (24 eurocent) te veel voor twee treinticketjes. Hij spande een rechtszaak aan tegen de spoorwegmaatschappij en kreeg gelijk. De maatschappij moet 15.000 roepie (182 euro) schadevergoeding betalen en moet ook de meerkosten van de ticketjes terugbetalen, met 12 procent rente per jaar.

Op 25 december 1999 nam de Indiase advocaat Tungnath Chaturvedi samen met een collega de trein van Mathura naar Moradabad in India. De advocaat kocht twee ticketjes aan het loket in het treinstation van Mathura, maar de loketbediende maakte bij het afrekenen een fout.

De ticketjes kostten 35 roepie per stuk - samen dus 70 roepie - maar toen de advocaat betaalde met een briefje van 100, gaf de bediende hem slechts 10 roepie terug in plaats van 30 waardoor hij dus 20 roepie (24 eurocent) te veel betaalde voor de kaartjes.

Je kunt geen prijskaartje hangen aan de energie en tijd die ik heb verloren met het uitvechten van deze zaak

Tungnath Chaturvedi

De advocaat had dit onmiddellijk opgemerkt, maar kreeg op dat moment zijn geld niet terug.  Hij besloot daarom een zaak aan te spannen bij de consumentenrechtbank in Mathura tegen North East Railway - een onderdeel van de Indiase Spoorwegen - en de loketmedewerker. Die rechtbank stelde hem vorige week in het gelijk. 

Volgens Mathuri duurde het zo lang om tot een uitspraak te komen omdat de spoorwegmaatschappij nog had geprobeerd om de zaak te laten verwerpen, maar ook omdat de rechterlijke macht in India zeer traag werkt. "Ik heb meer dan 100 hoorzittingen bijgewoond in verband met deze zaak", vertelt hij aan BBC India. "Op verschillende momenten werden zittingen ook uitgesteld omdat rechters op vakantie waren."

Schadevergoeding: 15.000 roepie

Na de lange strijd werd de spoorwegmaatschappij uiteindelijk veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 15.000 roepie (182,40 euro). De maatschappij moet ook de 20 roepie terugbetalen, maar dan wel met 12 procent rente per jaar, van 1999 tot 2022. Indien dat niet gebeurt binnen de 30 dagen, wordt de rentevoet herzien naar 15 procent.

Volgens Chaturvedi weegt de schadevergoeding niet op tegen de mentale schade die de zaak hem berokkend heeft. "Het is niet het geld dat telt. Het ging altijd om een strijd voor gerechtigheid en een strijd tegen corruptie, dus het was het waard," zegt hij. "Omdat ik zelf advocaat ben, hoefde ik ook geen geld te betalen aan een advocaat of de kosten te dragen om naar de rechtbank te reizen. Dat kan behoorlijk duur worden."

De man gelooft dat zijn zaak als inspiratie voor anderen kan dienen: "Geef niet op, zelfs niet als de strijd te zwaar lijkt."

Meest gelezen