Merrick Garland
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

VS-minister van Justitie Merrick Garland: "Ik heb huiszoeking in villa Donald Trump persoonlijk goedgekeurd"

De Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland heeft de huiszoeking in de villa van oud-president Donald Trump in Florida persoonlijk goedgekeurd nadat een rechter daarvoor de toestemming had gegeven. Dat heeft hij gezegd op een persconferentie. Garland verdedigde in één beweging de FBI die veel kritiek kreeg van Trump en van zijn aanhangers.

Begin deze week is de FBI binnengevallen in de villa van Donald Trump in Mar-a-Lago in Florida. Agenten voerden een huiszoeking uit omdat de oud-president mogelijk geheime en vertrouwelijke documenten uit het Witte Huis zou hebben meegenomen toen hij de fakkel aan huidig president Joe Biden doorgaf.

De inval ontlokte veel kritiek bij Trump en zijn aanhangers op de FBI en het gerecht in het algemeen. Zij noemden de huiszoeking politiek gemotiveerd, zelf had de oud-president het over "politieke vervolging". Die kritiek liet minister van Justitie Garland blijkbaar niet onberoerd want vanavond gaf hij een persconferentie over de zaak.

Daarin zei hij dat hij het federale gerecht zal vragen het huiszoekingsbevel dat aan de basis van de inval lag openbaar te maken, dit omdat het maatschappelijk belang volgens hem groot is. Hij stelde voorts dat de advocaten van Trump kopieën van dat bevel hebben gekregen. 

"Journalisten hebben al aan Donald Trump gevraagd wat er in het huiszoekingsbevel stond, maar hij wou het niet vertellen", duidt correspondent Björn Soenens in "Het laat journaal". "Als de verzegeling ongedaan gemaakt wordt, dan staat erin waarom een rechter daartoe beslist heeft."

BEKIJK - Minister Garland verdedigt agenten van de FBI:

Videospeler inladen...

Garland zei ook dat hij de huiszoeking persoonlijk heeft goedgekeurd, nadat een rechter daarvoor de toestemming had gegeven. Die beslissing heeft hij naar eigen zeggen "niet licht" genomen. De kritiek op het ministerie van Justitie en op de FBI noemde hij "ongefundeerd". "Ik zal niet aan de zijlijn blijven staan wanneer hun integriteit onterecht wordt aangevallen", zei hij.

Justitie en politie moeten onafhankelijk hun werk kunnen doen en niemand staat boven de wet, benadrukte hij. "Elke dag beschermen ze het Amerikaanse volk tegen misdaad, terreur en andere bedreigingen tegen hun veiligheid terwijl ze onze burgerrechten bewaken. Daarbij maken ze grote persoonlijke opofferingen en lopen ze zelf risico."

BEKIJK - "Hij heeft het gedaan omdat hij de kritiek beu is", zegt correspondent Björn Soenens:

Videospeler inladen...

Meest gelezen