Er is meer dan alleen Evenepoel in de Vuelta: deze toppers houdt Remco best in de gaten voor het klassement

De volledige top tien van de Giro plus Quintana, Almeida, Mas, O’Connor, Uran, Meintjes, Lopez, Simon Yates én ook Primoz Roglic. Het deelnemersveld van de Vuelta oogt indrukwekkend. Remco Evenepoel hoeft in elk geval niet op cadeautjes te rekenen. De grootste uitdagers al even op een rijtje.

Stijn Joris

Primoz Roglic (Jumbo-Visma)

+: Drie keer op een rij wist Primoz Roglic de Vuelta al naar zijn hand te zetten. Het parcours met het steile klimwerk en een ploegen- en individuele tijdrit lijkt zeker in zijn kraam te passen. Op dat vlak zijn er amper redenen waarom hij er geen vier op een rij van kan maken.

-: De Sloveen moest de Tour vroegtijdig verlaten na een kwalijke val, die hem een pijnlijke rug opleverde. Sinds 16 juli reed hij geen wedstrijd meer. Hij werkte achter de schermen tegen de klok om tijdig fit te raken. Nooit een ideaal scenario. Hij is weliswaar nog niet helemaal verlost van de pijn, maar hij wilde de uitdaging aangaan om toch te rijden”, zegt sportief directeur Merijn Zeeman. “We weten echter niet wat er mogelijk is, want zijn voorbereiding is verre van optimaal.”

 ©  EPA-EFE

Richard Carapaz (Ineos Grenadiers)

+: Zint op revanche, nadat hij het in de Giro moest afleggen tegen Hindley. Twee jaar geleden stond hij al op het podium van de Vuelta. De steile klimmetjes moeten hem als gegoten zitten. Heeft met onder meer voormalig Giro-winnnaar Tao Geoghegan Hart, Pavel Sivakov en thuisrijder Carlos Rodriguez allicht de sterkste ploeg in de Vuelta.

-: Bleef twee maanden aan de kant na de Giro en zette in de Ronde van Polen niet meteen hoopgevende resultaten neer. Moet het kopmanschap mogelijk delen met Sivakov. Het feit dat hij straks het team verlaat, kan een rol spelen als er een keuze gemaakt moet worden.

 ©  AFP

Jai Hindley (Bora-Hansgrohe)

+: De Girowinnaar bleek in de Italiaanse bergen een maatje te sterk voor Carapaz. Krijgt dus de kans om voor een opmerkelijke dubbel te gaan. Met onder anderen schaduwkopmannen Kelderman en Higuita kan hij op een sterke ploeg rekenen. In de Ronde van Burgos ging zijn vormpeil in stijgende lijn.

-: De tijdrit van 30 kilometer is niet in zijn voordeel. Het is pas zijn tweede deelname aan de Vuelta en de vorige dateert al van 2018. Bovendien rijdt hij ook voor het eerst in zijn carrière twee grote rondes in één jaar: hoe gaat hij daarmee om?

 ©  AFP

Simon Yates (BikeExchange-Jayco)

+: Is in goeden doen, dat bewijzen zijn zesde plek in de Clasica San Sebastian en de eindwinst in de Ronde van Castilla y Leon. Heeft alle grote rondes al minstens drie keer gereden en won de Vuelta al eerder in 2018.

-: Moest in San Sebastian de duimen leggen voor een sterkere Remco Evenepoel. Blijft blessuregevoelig. Van zijn vier laatste grote rondes reed hij er maar eentje uit.

 ©  Sirotti / Icon Sport

João Almeida (UAE Team Emirates)

+: Het Portugese rondetalent maakte indruk in de Ronde van Burgos met ritwinst en een tweede plaats in het eindklassement. Na zijn vroegtijdige opgave in de Giro kon hij zich volledig op de Vuelta concentreren. Heeft met de piepjonge Spaanse rondehoop Juan Ayuso (19) een sterke schaduwkopman in de ploeg.

-: Dit is nog maar zijn eerste Vuelta en hij heeft ook nog niet van de Tour kunnen proeven. Als het echt steil gaat, moet hij vaak de betere klimmers laten gaan en laat die nu net met hopen aanwezig zijn in Spanje.

 ©  EPA-EFE

Enric Mas (Movistar)

+: Als Spanjaard heeft hij het thuisvoordeel en in de ronde van zijn land eindigde hij al twee keer tweede. Op zijn 27ste moet hij stilaan klaar zijn om echt te gaan oogsten.

-: Na een positieve covid-test moest hij op drie dagen van Parijs de Tour verlaten. Sindsdien kwam hij nog niet opnieuw in competitie. Tactisch is hij niet de meest door de wol geverfde klassementsrenner.

 ©  AFP

Ook deze nog...

Verder zal Remco Evenepoel in deze Vuelta voor een plek in de top-tien ook moeten afrekenen met thuisrijder Mikel Landa (derde in de Giro dit jaar), Ben O’Connor (vierde in de Tour van vorig jaar, maar vroege opgave in de Tour dit jaar), het Wanty-duo Louis Meintjes (achtste in de Tour van dit jaar) en Jan Hirt (zesde in de Giro dit jaar), de onvoorspelbare en pas geschorste Miguel Angel Lopez (derde in Giro en Vuelta van 2018) , de taaie oude krijgers Vincenzo Nibali (ex-winnaar in 2010 en vierde in de Giro dit jaar) en Rigoberto Uran en de jonge Nederlandse Giro-revelatie Thymen Arensman,

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer