“Ik stond elke keer met open mond te luisteren naar haar levensverhaal”, aldus Luk. © VTM 2

Kooivechtster op wereldniveau, model op Onlyfans en leerkracht: Luk Wyns maakt documentaire over Cindy ‘Battlecat’ Dandois uit Deurne

Luk Wyns (63) wordt documentairemaker. Voor zijn eerste worp portretteert hij Cindy ‘Battlecat’ Dandois, een Antwerpse kooivechtster op wereldniveau, die volgens Wyns een onuitputtelijke oerkracht bezit. “Cindy is niet iemand die keuzes maakt in het leven, ze doet gewoon álles wat ze wil doen”, aldus Wyns.

Tom Vets

Je kan beter vragen wat Cindy, die in Deurne woont, níét doet. Behalve kooivechtster is ze ook een alleenstaande moeder met zes kinderen. Ze is de trotse eigenaar van haar eigen fitnesszaal. En een niet onbelangrijk detail: ze is model op OnlyFans.

“Mijn vrouw kende haar van aan de schoolpoort. Elke keer kwam ze thuis met ongelooflijke verhalen”, vertelt acteur en nu ook documentairemaker Luk Wyns. “Tenslotte neemt Cindy geen blad voor de mond. Ik kwam haar voor het eerst zelf tegen op de set van de film Zillion(die dit najaar verschijnt, red.), waarin ik de baas van de portiers speel. Voor de edelfiguratie was Cindy gekozen, omdat de portiers moesten kunnen vechten. We babbelden er nachtenlang. Ik stond elke keer met open mond te luisteren naar haar levensverhaal. Toen ik haar vroeg om een serie te maken, begreep ze dat ik haar niet wou portretteren als een rariteit.”

 ©  VTM 2

Motivatiecoach

In de periode dat de camera’s haar volgden, gaf ze les in het stedelijk onderwijs. Een school met een ‘moeilijk’ publiek. “Hoe vaak hoor je niet dat leerkrachten in dergelijke scholen de leerlingen niet aankunnen? Maar de leerlingen dragen haar op handen, omdat Cindy hun taal spreekt.”

Dat Cindy ook een OnlyFans-account heeft, apprecieert niet iedereen, zo blijkt in de reeks. “De shoot die we zagen kan je vergelijken met de fotografie in een mannenblad”, zegt Wyns. “Ze gaat nooit frontaal naakt, het is vooral teasend.”

De serie wil vooral een tranche de vie tonen. “Met als apotheose een belangrijk gevecht dat ze op haar 37ste nog wil doen, op een belangrijk MMA-toernooi voor kooivechters in Athene. Ze heeft zes weken tijd om zich voor te bereiden, een periode waarin ze wat kilo‘s moet afvallen. Alleen in topvorm kan je winnen.” Voor Cindy een uitdaging, want sinds de geboorte van haar jongste zoon vocht ze niet meer.

 ©  VTM 2

Lynx

De wereld van het kooivechten was Wyns ook niet vreemd. Hij werkte eerder aan een boksdocumentaire, die er uiteindelijk niet kwam. “Ik kende wat vechters, maar geen martial arts-vechters die alle gevechtssporten combineren. Wat zij doet is een stuk harder, en toch viel het me elke keer op dat er tussen dergelijke mensen veel vriendschap en respect is.”

Cindy begeleidt ook jongeren met dezelfde interesse. In haar gym Lynx in Deurne probeert ze hen een toekomst te bezorgen. “Ze ziet dat als haar bijdrage aan de samenleving, omdat ze weet dat dergelijke jongeren een uitlaatklep nodig hebben. Anders bestaat de kans dat ze in het criminele circuit belanden”, verklaart de documentairemaker. Ze is volgens hem ook een soort motivatiecoach, want ze tracht haar jonge pupillen op toernooien naar de overwinning te loodsen. “Vaak krijgen tv-makers de vraag om diversiteit in een programma te stoppen. Als je haar volgt heb je diversiteit a volonté.”

LEES OOK. PORTRET. Cindy (32) uit Deurne is leerkracht, moeder van vijf én vechtmachine

Dromen waarmaken

“In mijn leven draait het om één ding: mezelf kunnen zijn in een maatschappij die verwacht dat je bent zoals de rest van de schapen”, laat Cindy optekenen. “Ik trek me geen bal aan van wat de mensen over mij denken en neem geen blad voor de mond. Ik ben opgegroeid in een moeilijke buurt, maar heb alles gedaan wat ik wou doen. Je kan al je dromen waarmaken.”

Wyns kijkt naar haar op. “Omdat ze zoveel tegelijk doet. Het was makkelijk samenwerken omdat er veel vertrouwen was. Ik vel geen oordeel, het was niet de bedoeling om negatieve kantjes eruit te lichten.”

Voor hem is dit zijn eerste documentaire. “In de nasleep van corona waren er fictieprojecten achteruitgeschoven. Ik wou tegelijk uit mijn comfortzone komen, want ik maakte nog nooit zo’n documentaire. Maar het is me uitermate bevallen.”

Battlecat, vanaf 23 augustus bij VTM2

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER