©  Serge Minten

‘(H)echt zijn’ is thema voor Virga Jessefeesten in 2024

Hasselt -

Het aftellen naar de 47ste editie van de zevenjaarlijkse Virga Jessefeesten is begonnen. Op 15 augustus is er nog exact twee jaar te gaan. Het organiserende Virga Jessecomité heeft alvast het thema ‘(h)echt zijn’ gekozen en lanceert met de campagne ‘#VirgaYes’ de voorbereidingen richting 2024.

Dirk Jacobs

Sinds 1682 dragen de Hasselaren het beeld van de Virga Jesse om de zeven jaar door de straten van Hasselt. Voor het eerst gaat de ommegang ook niet alleen op zondagnamiddag de straat op. In 2024 trekt de ommegang rond op donderdagnamiddag 15 augustus, zondagnamiddag 18 en zelfs op zaterdagavond 24 augustus. Daarnaast zijn er nog authentieke tradities die een sterke verbindende rol spelen, zoals buren die samen hun rot versieren, deelnemers die samenkomen aan de ommegang om te oefenen en uiteraard de bijzondere sfeer in de stad.  

“De Virga Jessefeesten willen zelf (h)echt zijn door er samen aan te werken”, zegt comité-voorzitter Luc Smeets. “Zo kunnen de Virga Jessefeesten bijdragen tot verbondenheid in Hasselt en de Hasselaren de kans te geven zichzelf te zijn in een zorgzame en koesterende omgeving. De Virga Jessefeesten blijven bestaan omdat de Hasselaren dat willen.”

“Bovendien zijn de Virga Jessefeesten ook uitnodigend om te laten zien wie we zijn en waarom deze traditie zo belangrijk is”, vindt deken Ali Cornelissis. “Veel Hasselaren voelen zich immers gesterkt door de Virga Jesse in hun persoonlijk leven maar ook in de gemeenschap.”

Verbondenheid

“Waarden als ‘authenticiteit’ en ‘verbondenheid’ sluiten nauw aan bij de eeuwenoude traditie van de zevenjaarlijkse feesten”, zegt VJ-comité voorzitter Luc Smeets. “Als we rond ons kijken, zien we zoveel mensen die op zoek zijn naar authenticiteit. Ze verlangen naar ‘echt’ zijn, en ‘echt’ kunnen en mogen zijn. De afgelopen jaren werden we ook geconfronteerd met het belang van verbondenheid, van ‘hecht’ kunnen zijn met vrienden en familie. Ook in onze omgeving zoeken mensen iedere dag opnieuw naar mogelijkheden om verbindingen aan te kunnen gaan, zoals de Virga Jesse dat al die tijd al doet. Dat is waar we als Virga Jessecomité op mikken, dat deelnemers en toeschouwers na afloop zeggen dat het hen deugd gedaan heeft.”

Samen VirgaYes

Om de Hasselaren warm te maken voor de feesten die van henzelf zijn, lanceert het Virga Jessecomité de campagne #VirgaYes, om zo de traditie samen vorm te geven. “Zowel bij het vormgeven van de ommegang als van het feestprogramma willen we inzetten op co-creatie en samen met vele vrijwilligers aan de slag gaan”, vertelt voorzitter Luc Smeets.

“Deze eeuwenoude Hasseltse traditie is bovendien een smaakmaker voor Hasselt omwille van de betrokkenheid van de verenigingen, inwoners en culturele instellingen”, zegt burgemeester Steven Vandeput (N-VA). “Zij zorgen samen voor een bezielende ommegang en een boeiend stadsfestival met muziek, theater, expo’s en straatversieringen.”

Wie wil meewerken of deelnemen aan de Virga Jessefeesten 2024, kan zich melden via www.virgayes.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer