Trappist Westvleteren

Na 75 jaar opnieuw etiketten op flesjes Trappist Westvleteren: "We hebben daar goed over nagedacht"

Vanaf morgen hangen er opnieuw etiketten op de flesjes trappist van Westvleteren. Dat is ondertussen 75 jaar geleden. Trappist Westvleteren was al die jaren het enige Belgische bier met een fles zonder etiket. Jarenlang stond alle verplichte informatie over het bier op de kroonkurk.

Tussen de Eerste en de Tweede Wereldoorlog kleefden er etiketten op de flesjes trappist van Westvleteren. Kort na de Tweede Wereldoorlog beslisten de broeders van de Sint-Sixtusabdij om een deel van de productie uit handen te geven aan een brouwerij uit de buurt. Ook die flesjes kregen een etiket. "Maar op de flessen die binnen de muren van de Sint-Sixtusabdij geproduceerd werden, werden geen etiketten meer gehangen", vertelt broeder Godfried. Hij is de huidige prior van de Sint-Sixtusabdij.

"Zelfs toen de monniken in 1992 de volledige productie opnieuw in eigen handen namen, zorgden ze ervoor dat alle noodzakelijke informatie op de kroonkurk werd vermeld", zegt broeder Godfried nog.

Een kleine revolutie, waar we heel goed over nagedacht hebben

Broeder Godfried, prior van de Sint-Sixtusabdij

Maar nu, na 75 jaar, veranderen de bekende flesjes van het trappistenbier West-Vleteren opnieuw van uitzicht. Broeder Godfried: “Een kleine revolutie, waar we heel goed over nagedacht hebben. Bierdrinkers willen vandaag de dag zo goed mogelijk geïnformeerd worden over het product dat ze consumeren. Voor bieren bestaat er geen wettelijke verplichting om de volledige ingrediëntenlijst en de voedingswaarden te vermelden. We hebben beslist om dat wel te doen. Maar daarvoor is de kroonkurk te klein. Alle informatie staat nu dus op de nieuwe etiketten."

Vanaf morgen in omloop

“De etiketten zijn zo bedacht dat het allemaal vrij basic blijft. We wilden zo weinig mogelijk veranderen aan het uitzicht van de fles. Daarom hebben we de kroonkurk eigenlijk gewoon laten zakken tot op de buik van de fles. Op de zijflappen kan je dan nog bijkomende informatie vinden", gaat de broeder voort. "Er zijn drie etiketversies: één voor elk van de drie trappistenbieren van de Abdij van Westvleteren."

De eerste kratten met geëtiketteerde flessen van zowel Westvleteren Blond, 8 als 12 worden vanaf morgen in omloop gebracht. "Om hier aan de abdij bier te kopen, moest je sowieso gereserveerd hebben. Mensen die morgen een krat komen halen, hebben dus geluk. Ze hebben meteen een collector's item vast."

Trappist Westvleteren

Meest gelezen