“De grootste fout bij het maken van sangria is de verkeerde wijn kiezen”: wat moet er dan zeker in het populaire zomerse drankje?
De zon in je glas, de zomer op je terras: niets zo heerlijk als een zalige sangria vol frisse wijn en fruit. Wanneer je er een in Spanje bestelt, weet je wat je krijgt. In eigen land durft het daarentegen variëren. Wat hoort er dan thuis in een traditionele sangria? En hoe maak je zelf een kan klaar? Kamil Uludogan van Spaans restaurant ‘De 9 vaten' in Antwerpen legt uit. “Maak de cocktail op voorhand: een dag als het kan en anders ‘s ochtends als je hem ‘s avonds serveert.
Veel dichter dan met een glas sangria kom je niet in de buurt van de warmte van de Spaanse landen. Bij voorkeur opgediend bij de ondergaande zon met wat fijne tapas. Twee dingen die in België momenteel met de hittegolf geen enkel probleem zijn. De sangria zélf is daarentegen niet altijd overal wat je ervan verwacht. Je vindt het voorgemaakt in flessen of dozen in de supermarkt, maar het is natuurlijk een stuk prettiger om jezelf op een terras te installeren met een verse sangria of om er gewoon zélf eentje klaar te maken volgens de regels van de kunst. Maar hoe zien die regels eruit?
Welke wijn hoort thuis in een sangria?
“Sangria is een – meestal zoete – aperitiefwijn van 12 procent”, zegt Kamil Uludogan. Hij is samen met zijn vader zaakvoerder van het Spaanse restaurant ‘De 9 vaten’ in Antwerpen. “Het is een stevig drankje", aldus Kamil. Het grootste misverstand rond sangria? “Veel mensen gebruiken zomaar een wijn en nemen dan bijvoorbeeld een Frans wijntje uit de schappen van de supermarkt. Maar dat kan niet. De wijn moét Spaans zijn: tempranillo of rioja. In principe gebruik je rode wijn – de naam ‘sangria’ of bloed, ‘sangre’ verwijst er trouwens letterlijk naar. Je kan wel wit of rosé gebruiken, maar als je voor een traditionele sangria gaat, kies je rood. Dat is dan ook met voorsprong de meest gemaakte fout bij het maken van een lekker sangria: de keuze voor een verkeerde wijn. Het hoeft geen dure wijn te zijn, maar wél een wijn van de tempranillodruif, het liefst licht en fruitig.”
Zoet of straf?
Na de keuze wijn ga je voor jezelf bepalen of je de sangria zoet of straf wil, tipt de expert. “Je kan bij de wijn eventueel cointreau, gin of cava toevoegen, maar dat is natuurlijk niet alles: er moet nog meer in. We doen er ook standaard sinaasappelsap en ananassap bij.” Ook in de traditionele versie hoort sinaasappelsap thuis. “Vaak gieten mensen er nog limonade bij: een koolzuurhoudend drankje. Dat gebeurt om wat te besparen op de andere, duurdere bestanddelen.”
“Suiker voegen we zeker niet extra toe, want dat zit al in het ananassap. Je kan de sappen best kant-en-klaar kopen. En wij voegen perziklikeur toe. De verhouding tussen het alcoholhoudende deel en het sap mag gerust drie vierde vs. een vierde zijn. En wil je een boostervariant – nog een stuk straffer – dan kan je extra whiskey, gin en nog wat extra cointreau toevoegen. Het is een bom, maar – door het fruit en het ijs dat er ook inzit – toch perfect drinkbaar.”
Welk fruit in de sangria?
De drankenmengeling op zich doet de chef van het restaurant een tijdje op houten vaten. “We laten de drank daarin rijpen, gedurende een ruime week. De smaak wordt daardoor wat rijker.” Maar de hobbyman of -vrouw doet dat natuurlijk niet. “Voor bij je thuis is een dag op voorhand sangria maken perfect, of ‘s ochtends als je het ‘s avonds nodig hebt.” En dan is het tijd om het fruit toe te voegen. “Kies in de zomer zeker voor watermeloen en ananas, naast de soorten die er altijd, het hele jaar door, bijhoren”, zegt Kamil Uludogan. “Dat zijn appel en sinaasappel. Kies daarvoor absoluut voor vers fruit, niet voor stukken die uit de diepvries komen.”
Voeg je fruit à la minute toe, niet op voorhand. Wacht tot het moment dat je de sangria gaat opdienen. Doe dat niet als de drank net gemengd is.
Dat fruit voeg je à la minute toe, niet op voorhand. “Wacht tot het moment dat je de sangria gaat opdienen. Doe dat niet al meteen nadat de drank gemengd is. Als je tot op het laatst moment wacht, heb je immers heerlijk vers fruit. En ijs? Dat kan er gerust mee in. Sommigen vinden dat het ijs de smaak vertroebeld, maar sangria mag voor mijn part echt wel koud zijn”, zegt de expert. “De drank hoeft dan niet in de koelkast te staan. Het is het ijs dat de sangria lekker fris maakt.”
Wat eten we erbij?
Sangria, goed gezelschap, veel warmte, zon en leuke babbels. En dan nog wat te knabbelen, natuurlijk. Wat mag dat zijn? “Neem wat koude hapjes. Wat serranoham, manchegokaas, chorizo, met wat stokbrood.” En zet dan maar de karaf of de punch bowl op tafel. Extra gezellig om te delen. “Sangria wordt altijd snel opgedronken. Daarom dat het wat grotere hoeveelheden mogen zijn. Een sangria is het ideale drankje om met een gezelschap te delen. En uit ervaring weten we dat de karaf snel leeg is.” Schol!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
-
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
Val je echt af door eerst groenten en daarna pas aardappelen of rijst te eten? Diëtist legt uit