Hoe Donald Trump er zelf voor zorgde dat alle alarmbellen afgingen: FBI vindt elf sets met vertrouwelijke documenten bij huiszoeking

Nee, het ging niet over een paar dozen met wat onbenullige documenten. De FBI was afgelopen maandag in de privé-woning van Donald Trump in Florida op zoek naar achtergehouden dossiers over kernwapens. Dat zegt toch The Washington Post. Na de virulente reactie van de Republikeinen en Trump-aanhangers op de actie van de FBI wil de Amerikaanse Justitie het huiszoekingsbevel nu openbaar maken. Bovendien bleek dat tijdens de huiszoeking liefst twintig dozen met vertrouwelijke documenten gevonden werden.

Farid El Mabrouk en Guy Stevens

Nog nooit was het huis van een gewezen staatshoofd overhoop gehaald op zoek naar bezwarende informatie. Dat de FBI dat in Mar-a-Lago, waar Trump zijn privé-optrekje heeft, wel deed, ging meteen de wereld rond. Trump zelf, zijn aanhang en zo goed als alle tenoren van de Republikeinse partij schreeuwden hun woede uit en hadden het over een zet van de linkse Democratische elite en the deep state, een scheldwoord voor de overheid en alle instellingen. Ook andersdenkenden vroegen zich echter af waarom de Amerikaanse recherche naar zo’n zwaar wapen greep.

Volgens The Washington Post ging het dus niet om peanuts of gewoon maar wat documenten die Trump bij zijn vertrek in het Witte Huis was vergeten afgeven bij het Nationaal Archief, zoals dat wettelijk moet. Speurders lieten de krant anoniem weten dat het gaat om gevoelige informatie over kernwapens. The New York Times heeft het dan weer over informatie over extreem gevoelige operaties die de VS in het buitenland uitvoeren en over geheime technologie.

Niet over één nacht ijs

In elk geval zou het gaan over documenten die de hoogste graad van vertrouwelijkheid hebben meegekregen. Streng geklasseerde informatie dus. De FBI en de Amerikaanse Justitie zouden grote schrik hebben dat dergelijke dossiers in de verkeerde handen terechtkomen en zo de nationale veiligheid van het land in gevaar komt. Dat ze daar reden toe hebben, bleek vrijdagavond toen The Wall Street Journal van een bron dichtbij het onderzoek te horen kreeg dat de FBI-agenten maar liefst elf sets met documenten, verdeeld over twintig dozen, in beslag hebben genomen die niet ten huize Trump hoorden te liggen. Er zouden ook bij geweest zijn met “informatie over de Franse president”, zo blijkt. Minstens één van die sets zou ‘top secret’ geweest zijn. Of dat dan die documenten over nucleaire wapens waren, komen we mogelijk later nog te weten.

De overheid doet er dus alles aan om duidelijk te maken dat ze niet over één nacht ijs is gegaan om bij Trump binnen te vallen. De minister van Justitie Merrick Garland legde donderdag zelfs een verklaring af over de affaire. “Ja, ik heb het fiat gegeven voor de huiszoeking”, liet hij weten. Maar nog belangrijker: hij vroeg de rechter in Florida ook de toelating om het huiszoekingsbevel openbaar te maken. Dat is de beste manier om de bevolking te informeren over het waarom van de actie. De enige die die informatie tot nu toe bekend kon maken - Donald Trump himself - hield daarover de voorbije dagen de lippen stijf op elkaar. Maar Trump liet donderdag verstaan daar geen bezwaar tegen te hebben. De deadline om dat ook aan de rechtbank te laten weten, was vrijdag om 21 uur onze tijd.

Dat huiszoekingsbevel kwam ondertussen wel al bij Politico terecht. En wat blijkt? De huiszoeking kaderde inderdaad in een onderzoek over mogelijke overtreding van de Espionage Act.

Hoe ironisch

Indien uit onderzoek blijkt dat Trump inderdaad belangrijke informatie achterhoudt - waar het dus wel op lijkt - riskeert hij zware boetes en zelfs vijf jaar cel. De ironie van het verhaal is dat de bal pas aan het rollen is gegaan toen de ex-president begin dit jaar na maandenlang juridisch getouwtrek toch 15 dozen met documenten aan het Nationaal Archief bezorgde. Pas toen werd duidelijk dat er geklasseerde informatie bij zat en er dossiers ontbraken. En nog ironischer: Trump ondertekende de wet die hem straks misschien achter de tralies kan doen belanden. Alarmerend voor de man is alvast dat mensen uit zijn omgeving belangrijke Republikeinen waarschuwden dat ze ook niet te veel moeten schieten op de FBI, omdat er binnenkort misschien wel bezwarende informatie naar buiten zou kunnen komen.

In Cincinatti drong donderdag een man binnen in het gebouw van de FBI. Na een vuurgevecht werd hij uitgeschakeld, maar de vrees leeft dat de recherche na de hetze die maandag na de huiszoeking startte nog meer van die aanvallen te verduren zal krijgen. Het is nog niet duidelijk of het incident in Cincinatti ook hiermee te maken heeft, maar iemand met dezelfde naam van de aanvaller lanceerde begin deze week op het sociale netwerk van Trump wel een oproep om de wapens op te nemen tegen de overheid.

LEES OOK. “FBI zocht bij Trump naar geheime documenten over kernwapens”, justitie vraagt vrijgave huiszoekingsbevel

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER