Ijsblokjes vergeten maken? Zo maak je ze snel volgens barman en wetenschapsexpert
Op hete dagen snakken we naar ijsblokjes in onze rosé of cocktail, maar wat als je vergeten bent om ijsblokjes te maken: hoe krijg je ze toch snel klaar? En welke soort ijsblokken gebruik je bij welk drankje? Wetenschapsexpert Martijn Peters en barman Bram Van Geert leggen uit hoe je ze best maakt en bij welke cocktail je welke soort ijsblokken serveert.
Je hebt het misschien al eens meegemaakt. Je krijgt volk over de vloer op een bloedhete dag, maar bent vergeten ijsblokjes te maken. Vervelend, maar hoe tover je toch zo snel mogelijk ijsblokjes tevoorschijn? “Zoals je weet, bevriest water bij een temperatuur van 0 °C of lager”, vertelt HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters. “Tijdens dat proces beginnen de watermoleculen ijskristallen te vormen met hun buren. Het uiteindelijke resultaat daarvan zijn heerlijke ijsblokjes.”
Zo maak je snel ijsblokjes
Hoe lang het duurt om die ijsblokjes te krijgen, hangt af van verschillende factoren, zoals de temperatuur van het water en de vriezer. “Toch bestaan er enkele wetenschappelijke trucjes, die het water een handje kunnen helpen bij de transformatie van vloeistof naar vaste stof", aldus Martijn. “Een eerste tip bij het maken van ijsblokjes is om gebruik te maken van metalen houders. Die stof geleidt de warmte beter, waardoor het water sneller kan afkoelen. Bij een plastic omhulsel zal dat iets minder vlot gaan.”
Bij grotere ijsblokjes zal het langer duren voordat de koude volledig is doorgedrongen tot het midden.
Een tweede tip is om voor zo klein mogelijke ijsblokjes te gaan. “De verhouding tussen de oppervlakte en het volume is daar groter dan bij grote ijsblokken, wat zich vertaalt in een sneller vriesproces. Bij grotere ijsblokjes zal het langer duren voordat de koude volledig is doorgedrongen tot het midden. Het voordeel bij grote ijsblokken is dan weer dat dit ook in de omgekeerde richting werkt. Die zullen langer in je glas overleven, terwijl de kleinere ijsblokjes sneller smelten.”
Verder kan je ook de tijd inkorten door je diepvries tijdelijk op een zo laag mogelijke temperatuur te zetten en door het water op voorhand al wat af te koelen in de koelkast. “Hierdoor moeten er minder graden overbrugd worden om tot het vriespunt te zakken”, vervolgt Peters. “Tot slot is er ook nog het zogenaamde Mpemba-effect. Hierbij bevriest heet water sneller dan ijskoud water. Wetenschappers hebben echter nog altijd geen verklaring waarom dit soms gebeurd en aan welke omstandigheden dit ligt.” Het is daardoor moeilijker om thuis na te bootsen.
Bij welk drankje gebruik je welke ijsblokken?
Als perfecte gastheer of -vrouw wil je natuurlijk ook de juiste soort ijsblokken gebruiken. “Hoe groter het ijsblokje, hoe minder snel het inderdaad zal smelten”, bevestigt ‘First Dates’- barman Bram Van Geert van Quotes Antwerp. “Grote ijsblokjes zijn daarom erg geschikt voor sterke cocktails zoals een negroni of een old fashioned. Dat zijn cocktails die we trager drinken, omdat we er langzaam van ‘sippen’. Kleine ijsblokjes zijn toegankelijker, en zullen je sneller doen doordrinken. Het drankje krijgt daardoor meestal geen kans om te verwateren. Kleine ijsblokjes zijn dus ideaal voor cocktails zoals een mojito. Tot slot heb je ook nog crushed ice of geplette ijsblokjes. Die worden vaak gebruikt voor zoetere en dorstlessende cocktails.”
Grote ijsblokjes zijn geschikt voor sterke cocktails zoals een negroni of een old fashioned, omdat we die trager opdrinken en er langzaam van ‘sippen’.
“Hoeveel ijsblokjes je moet gebruiken, hangt af van de soort cocktail”, gaat Bram verder. “Meestal doen we bij cocktails het glas volledig vol. Hierdoor beperk je het verwateringsproces. Doe de test thuis zelf maar eens: giet drie ijsblokjes in het ene glas, en giet het andere glas volledig vol met ijsblokjes. Je zal snel zien welke het snelst smelt.”
Tot slot heb je natuurlijk ook nog altijd cocktails die geserveerd worden zonder ijs. “Op die manier zorg je ervoor dat er geen verwatering mogelijk is, en dat de smaak stabiel blijft. In dat geval is het wel belangrijk dat het glas gekoeld is, en dat de cocktail koud wordt geschonken.”
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
-
PREMIUM
Ferdaws (35) uit Gent is privéchef van sterren zoals Angelina Jolie: “Deze cheesecake eet ze zelfs als ontbijt”
Veel mensen hebben zich wellicht al eens afgevraagd hoé Hollywoodsterren er zo kunnen uitzien en welk eetpatroon ze daarvoor aannemen. De Gentse Ferdaws Mesbahi weet daar alles van: ze werkt in Los Angeles als privéchef voor tal van wereldsterren zoals Angelina Jolie en The Weeknd. “Ik kook volgens de Ayurvedische keuken”, legt ze uit. “Voeding is hier een medicijn voor lichaam én geest.” Ze vertelt hoe een typische werkdag eruitziet en verklapt het favoriete recept van Jolie. -
PREMIUM
“Zanger Ed Sheeran boekte hier ook een tafel”: dit zijn de 7 favoriete eetadressen van Qmusic-DJ Dorothee Dauwe
Dorothee Dauwe (34) ken je van de ochtendshow met Maarten Vancoillie op Qmusic. Dat ze in haar vrije tijd houdt van ‘happekes’ en apéro’s weet je als je naar de show luistert of haar volgt. Maar waar eet de foodie die het liefst? “Ik ben gek op Brussel", verklapt ze. “Het is een wereldstad met op veel plaatsen een dorpsgevoel. Ik heb mijn vaste stamcafé, maar ontdek ook graag nieuwe plekjes.” Ze tipt haar 7 favoriete eetdressen in onze hoofdstad. -
-
Gouden Giro2
Frederik Davids, de winnaar van vorig jaar, geeft tips om te scoren in de Gouden Giro: “Transfers zo lang mogelijk uitstellen”
-
Wat mag in de microgolfoven en wat niet? Dankzij dit simpel trucje weet je altijd het antwoord
Van snel iets ontdooien tot een kant-en-klare maaltijd opwarmen: de microgolfoven of magnetron is voor veel Belgen onmisbaar in de keuken. Maar opgelet, je mag niet zomaar alles in het toestel steken. Met sommige materialen en voedingswaren kunnen er ernstige ongelukken gebeuren. Onze journalist zocht uit wat je wel en niet in die microgolf mag schuiven. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
HLN Shop
Ga voor schoonheid én degelijkheid: in vijf stappen naar jouw ideale e-bike
-
PREMIUM
“Beschadigd etiket kan waarde met honderden euro’s doen zakken”: wanneer is het een goed idee om flessen wijn te verkopen?
-
Jobat
Wie krijgt vakantiegeld? Om welk bedrag gaat het? En wanneer wordt het uitbetaald?
Heel wat werknemers verwachten in aanloop naar de zomervakantie hun deugddoend - jaarlijks terugkerend – extraatje: het vakantiegeld. Jobat.be klopte aan bij Matthias Debruyckere, juridisch expert bij hr-dienstengroep Liantis, om de meest gestelde vragen rond dit topic beantwoord te zien. -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”