Het coronavirus heeft nu ook de Marshalleilanden bereikt. ©  Getty Images/iStockphoto

Het aantal plaatsen waar nooit corona is geweest, wordt kleiner: “En dat die twee landen 0 besmettingen hebben, gelooft niemand”

2,5 jaar nadat bij ons de eerste besmetting met Covid-19 werd ontdekt, worden nu ook de tot nu toe gespaarde Marshalleilanden getroffen door de pandemie. In een week tijd is meer dan een tiende van de bevolking van de hoofdstad Majuro besmet met de omikronvariant. En zo wordt het lijstje van landen die gespaard bleven van het coronavirus nóg kleiner.

Laurence Torck

De eilandengroep in de Stille Oceaan met zowat 60.000 inwoners was tot voor kort een van de weinige plaatsen ter wereld waar het coronavirus nog niet was opgedoken, waarschijnlijk dankzij de zeer strikte quarantaineregels. Die werden echter onlangs teruggeschroefd, en op 8 augustus was er al sprake van maar liefst 2.800 gevallen. Van zaterdag op zondag is het aantal besmettingen verdubbeld. Er vielen tot nu toe drie doden en president David Kabua heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen.

En zo verdwijnen de Marshalleilanden van de hele korte lijst met landen en eilanden die gespaard bleven van covid. Volgens de laatste update van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er enkel nog op het paradijselijke Wake-eiland (150 inwoners), Midway-eiland (40 inwoners), Sint-Helena (4.255 inwoners) en Tokelau (1.411 inwoners) geen gevallen van Covid-19 gemeld.

Aanvankelijk stonden ook nog Nauru – een van de kleinste eilanden ter wereld –, Tonga, Paulu, Niue en de Cookeilanden op het lijstje, maar daar zijn het voorbije jaar dan toch gevallen gemeld.

LEES OOK. Een op acht coronapatiënten worstelt met long covid, Marc Van Ranst: “Ik hoop dat we dit nu ernstiger kunnen nemen”

(Lees verder onder de foto)

Hier zijn nog steeds geen covid-gevallen gemeld door de WHO 

Niet realistisch

“We moeten wel weten dat het niet echt meer realistisch is om te denken dat er op sommige plaatsen geen enkel geval is geweest”, nuanceert biostatisticus Geert Molenberghs (KU Leuven/UHasselt). “Het kan wel zijn dat zeer afgelegen gebieden geen vastgestelde gevallen hebben, maar de verspreiding is zodanig groot dat er wel iemand zal zijn die besmet was. Maar misschien zal die dat niet geweten hebben.”

“En als het nog niet geweest is, dan is het een kwestie van tijd. Want sommige gebieden zijn echt geïsoleerd, waardoor het lang kan duren. Maar traditioneel gaan epidemieën rond door de verplaatsing van mensen. En ze zal altijd wel een verplaatsing zijn voor bepaalde goederen, ook naar zulke gebieden”, zegt Molenberghs.

Ook bij ons zo’n geval

Hij verwijst ook naar het feit dat Wake-eiland in de Stille Oceaan slechts 150 inwoners telt en 90 procent van die bewoners militairen zijn. “Als daar een afwisseling van de wacht is, dan kan er altijd iemand tussen zitten die besmet is maar asymptomatisch is. En dus kan er Covid rondgegaan zijn, zonder dat de mensen het doorhadden.”

Anderzijds verwijst Molenberghs ook naar ons land. Herstappe, de kleinste gemeente, telde namelijk gedurende een lange tijd geen besmettingen. Pas in april 2021 raakten mensen er besmet: “De gemeente bestaat uit heel weinig mensen waardoor de circulatie anders is dan in grote steden. Maar ook zij werden toch uiteindelijk getroffen.”

Nul gevallen in twee grote landen

Wat ook opvalt op de kaart van de WHO: Turkmenistan en Noord-Korea kleuren nog altijd geel, het equivalent van nul gevallen. Beide landen hebben nooit cijfers doorgegeven en dus kan er niet met zekerheid gezegd worden hoeveel gevallen er daar precies zijn geweest gedurende de voorbije twee jaar.

Nochtans meldde Noord-Korea in mei 2022 plots dat op een paar dagen tijd maar liefst 42 mensen overleden waren ten gevolge van het virus. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un sprak toen het volk aan, met een mondmasker op, en verwees naar de “grootste plaag ooit”. Volgens wetenschappers kwam Jong-un na jarenlange ontkenning toch met het nieuws naar buiten omdat de situatie zeer ernstig is. En zou het land zo de deur willen openzetten naar internationale hulp. Volgens zijn zus zou Kim Jong-un zelfs zelf besmet zijn geweest. Maar aan de WHO werden dus nooit officieel cijfers bezorgd.

“Dat die twee landen geen corona hebben, zoals de cijfers dat aangeven, dat gelooft niemand”, zegt Molenberghs. “Je zou kunnen zeggen dat Noord en Zuid-Korea heel weinig contact hebben en de grenzen zwaarbewaakt worden. Maar de grens met China, die staat wel open. Beide landen zijn bevriend en China telde heel veel gevallen. China heeft ook een strikt covidbeleid waardoor het risico kleiner wordt, maar nul zal het zeker niet zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER