© Philippe Desmet

© Philippe Desmet

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Kunstenares Rit Decleen weeft met krantenpapier

De Cultuurraad organiseert een kunstmarkt op zondag 7 mei in Kontich-Kazerne. Een mogelijke exposant is Rit Decleen. Zij vervaardigt abstracte kunstwerken op een weefgetouw en gebruikt daarvoor kranten als grondstof.

Philippe Desmet

Rit Decleen (63) studeerde Textiele Kunsten aan de academies van Gent, Antwerpen en Hove. Tot de jaren negentig maakte ze voornamelijk wandtapijten, maar ze vond steeds moeilijker toegang tot galerijen om te exposeren. “Het was tijdens de Dutrouxperiode, toen we overspoeld werden met krantenberichten, dat ik geïnspireerd geraakte om iets met kranten te doen.”

Samen met haar echtgenoot schreef ze overal ter wereld ambassades aan om lokale kranten op te vragen. “Buitenlandse kranten zijn veel kleurrijker dan de onze. Het verraste me hoeveel ambassadeurs ons hele pakketten met kranten opstuurden.”

Al deze kranten verknipt Rit tot smalle repels, die ze eerst strijkt vooraleer ze als grondstof kunnen dienen. “Blijkbaar volstaat dit strijken om de kleur te fixeren, want mijn kunstwerken verkleuren niet.” Met de repels krantenpapier weeft Rit abstracte kunstwerken op haar weefgetouw dat meer dan honderd jaar oud is. “Landschapjes weven is niet evident, maar abstracte werken dat lukt wel. Door metaaldraad te verwerken in het weefsel, kan ik driedimensionale werken creëren.”

Met haar werk Endlessness geraakte Rit geselecteerd voor de Canvascollectie en zij mocht haar werk tonen in Bozar, waar kunstkenners zich over haar werk bogen. “Blijkbaar vonden ze het niet slecht, want twee jaar later nodigden ze me uit om opnieuw deel te nemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER