Illustratie: een Italiaanse windhond
Arterra / Johan De Meester

Apenpokken voor het eerst vastgesteld bij een hond

In Frankrijk is het apenpokkenvirus voor de eerste keer vastgesteld bij een hond. Naar alle waarschijnlijkheid is het huisdier besmet geraakt via zijn eigenaars. 

De eigenaars van de hond, twee samenwonende mannen uit Parijs met wisselende seksuele contacten, raakten in juni besmet met het apenpokkenvirus. Zo'n twee weken later begon ook de hond de kenmerkende blaasjes te vertonen. Uit een test bleek dat hij met dezelfde virusstam besmet was.

Volgens onderzoekers, die het bijzondere geval beschreven hebben in het medische tijdschrift The Lancet, heeft de hond naar alle waarschijnlijkheid het virus opgelopen via zijn baasjes. Die vertelden dat het dier bij hen in bed heeft geslapen. Het zou de allereerste vastgestelde mens-op-hond-besmetting zijn. Bovendien blijkt dat de dieren niet alleen drager kunnen zijn, maar ook symptomen vertonen.

Het apenpokkenvirus is een zogenoemd zoönotisch virus, wat betekent dat het kan overspringen tussen mensen en dieren. In West- en Centraal-Afrika, waar de ziekte tot voor kort vooral voorkwam, zouden knaagdieren de voornaamste dragers zijn. 

Volgens de onderzoekers tonen hun bevindingen aan dat er een debat nodig is over de vraag of huisdieren geïsoleerd moeten worden van besmette personen. Al in mei wees het ECDC, het Europese gezondheidsagentschap, erop dat patiënten best zoveel mogelijk contact vermijden met hun huisdieren. Op die manier zou het virus uiteindelijk ook terecht kunnen komen bij populaties van wilde dieren, zo wordt gevreesd.

Apenpokken

Het apenpokkenvirus circuleert vaker in West- en Centraal-Afrika, maar dook begin mei ook in verschillende andere landen op. Het virus veroorzaakt koorts en typische huidletsels, vergelijkbaar met waterpokken. De letsels kunnen overal op het lichaam voorkomen. De meeste gevallen zijn mild en veroorzaken zelden ernstige ziekte bij gezonde volwassenen. De symptomen verdwijnen gewoonlijk spontaan binnen de 2 tot 4 weken. De ziekte verspreidt zich voornamelijk via intens huidcontact en circuleert vooral onder mannen die seks hebben met mannen.

Meest gelezen