Warm met lokaal kans op (onweers)buien, wisselvallig weer houdt nog minstens tot donderdag aan

Nog tot donderdag voorspelt het KMI wisselvallig weer met, vooral morgen en overmorgen, kans op intense (onweers)buien. Dat kan lokaal zorgen voor wateroverlast. Vandaag begint zonnig en droog, maar vooral deze namiddag en vannacht is er kans op regen. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog. De maxima liggen tussen 24 en 30 graden.

Deze voormiddag wordt het zonnig en droog met hoge en middelhoge wolken, maar in de loop van de dag komen er stapelwolken opzetten. In de loop van de namiddag en avond voert een depressie boven Frankrijk onstabiel weer met buien, mogelijk onweersbuien, naar ons land. Op veel plaatsen blijft het echter droog. De maxima schommelen tussen 24 graden in de Hoge Venen en 29 tot 30 graden in het centrum van het land.

Vanavond en volgende nacht wordt het overwegend zwaarbewolkt. Vanaf de Franse grens trekken er geleidelijk regen- en onweersbuien door ons land. Lokaal kan er hierbij al vrij veel neerslag vallen. De minima liggen tussen 15 en 19 graden bij een zwakke en veranderlijke wind.

Onstabiel weer houdt minstens tot donderdag aan

Morgen en overmorgen voorspelt het KMI meer kans op hevige buien. Dat kan lokaal zorgen voor wateroverlast.

Morgen blijft de atmosfeer onstabiel met perioden van regen of buien. De buien kunnen lokaal intens zijn en gepaard gaan met onweer, hagel en felle windstoten. De maxima schommelen van 21 tot 26 graden bij een zwakke en veranderlijke wind. Aan zee is de wind matig uit noordoost.

Donderdag wordt het, na het verdwijnen van de eventuele ochtendnevel of -mist, snel wisselvallig met soms pittige buien en kans op onweer. De maxima liggen tussen 21 en 26 graden. De wind is zwak tot matig uit meestal noordwestelijke richtingen.

Meer kans op wateroverlast na hittegolf

Het is goed mogelijk dat het de komende dagen lang niet overal gaat regenen. Op sommige plaatsen heeft het al een tijd niet meer (goed) geregend. In Ukkel is dat bijvoorbeeld nog maar een dag of tien geleden. Daar staat tegenover dat het een heel droge julimaand was. Door de droge ondergrond kan de regen lokaal hinder veroorzaken.

Onderstaande video van de Britse universiteit van Reading illustreert mooi hoe het komt dat regen na een lange droge periode wateroverlast kan veroorzaken. Helemaal links is een beker water te zien bij nat gras, in het midden gras tijdens een normale zomer en uiterst rechts na een hittegolf. In het laatste geval absorbeert de grond het water nauwelijks en kun je dus zelfs met relatief weinig regen wateroverlast krijgen.

Daarnaast kan lichte regen ook gevaarlijke situaties op de weg veroorzaken. Door een lange periode van droogte hebben olieresten, rubberdeeltjes en allerlei stof zich vastgezet op het wegdek. Door de lichte regen die er nu plaatselijk op valt, worden die resten een glad laagje smurrie dat  niet alleen gevaarlijk is, maar ook moeilijk weggaat.

Door het gladde laagje heeft je auto veel minder grip en wordt de remafstand een flink stuk groter als je plots moet stoppen. Ook met de fiets, step of de brommer is het extra uitkijken.

Hittegolf nog niet (overal) voorbij

Aan zee en in de Ardennen koelt het een beetje af, maar in het centrum van het land voorspelt het KMI ook de komende dagen nog maxima boven 25 graden. De hittegolf houdt daar voorlopig dus nog aan. In Vlaanderen geldt overal behalve aan de kust code geel voor hitte, in Wallonië geldt die enkel in Henegouwen en Waals-Brabant. Ook in Brussel geldt code geel.

Het KMI geeft aan dat het aangewezen blijft om de noodzakelijke maatregelen te treffen om de gevolgen van deze periode met grote hitte te beperken: 

  • drink regelmatig
  • draag lichte kleding
  • probeer de dag in koelere ruimtes door te brengen
  • eet licht verteerbaar voedsel (en in kleinere porties) 
  • hou deuren en ramen gesloten om de warmte buiten te houden
  • voorzie voldoende schaduw en drinkwater voor (huis)dieren
  • wees voorzichtig met vuur in de natuur

Meest gelezen