Affiche van de IJzerwake, Frontnacht zou nu voor de eerste keer aan de vooravond plaatsvinden

Vooruit dreigt uit stadsbestuur Ieper te stappen als vergunning Frontnacht niet wordt ingetrokken

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau dreigt ermee dat de schepenen van Vooruit uit het Ieperse stadsbestuur zullen stappen als de vergunning van het muziekfestival Frontnacht niet wordt ingetrokken. Op de affiche staan bands die een link hebben met neonazistische bewegingen. Dat zorgt voor bezorgdheid bij Europese inlichtingendiensten, meldt de krant Het Nieuwsblad. Het schepencollege van Ieper bespreekt vanmiddag of het de vergunning van het festival al dan niet intrekt.

Normaal vindt het festival voor het eerst plaats op 27 augustus, de vooravond van de IJzerwake in Ieper. Al sinds mei zorgt het nieuwe evenement voor ophef. Vorige week kondigde het Vredescollectief van Ieper aan te zullen protesteren tegen het festival. Ze hebben ook een petitie verspreid om het te laten afgelasten. Officieel hebben de organisatoren een vergunning gekregen van het Ieperse stadsbestuur.

Die vergunning staat nu opnieuw ter discussie, omdat Europese inlichtingendiensten bezorgd zijn over bands die er komen optreden. Sommige bands hebben blijkbaar banden met neonazistische of neofacistische bewegingen. Het schepencollege heeft het festival daarom opnieuw op de agenda van zijn wekelijkse vergadering gezet vanmiddag. 

Vooruit-voorzitter Conner Rousseau zet intussen extra druk. "Laat ons heel duidelijk zijn", zegt Rousseau. "Mocht het stadsbestuur toch beslissen om een podium te willen geven aan neonazi's, dan zal het zonder Vooruit zijn. Dan stappen onze schepenen uit het bestuur daar." De coalitie in Ieper bestaat uit Open Ieper (Open VLD), Vooruit en N-VA.

Rousseau: "Voor Vooruit is het onaanvaardbaar dat we een podium geven in de stad van de vrede Ieper aan neonazistische bands"

Videospeler inladen...

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert reageert wat geërgerd op de demarche van zijn Vooruit-collega. "Dreigen via de media naar elkaar in een lokale coalitie lost niets op. Verantwoordelijkheid neem je aan tafel, samen en collegiaal", twittert hij. Inhoudelijk zit hij wel op dezelfde lijn als Rousseau.

Eerder had ook Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout de Ieperse burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) opgeroepen om haar verantwoordelijkheid te nemen.

Beslissing op basis advies OCAD

Frontnacht heeft de huidige vergunning gekregen onder bepaalde voorwaarden, vertelt schepen van Evenementen in Ieper Diego Desmadryl (Open Ieper). "Zo is het bijvoorbeeld vergund geweest op voorwaarde dat er geen groepen zouden optreden met neonazistische en neofascistische banden. We hebben onderzoek laten doen of die voorwaarden ingelost zullen worden."

Volgens de schepen is de vergunning gegeven op een moment dat het schepencollege niet volledig op de hoogte was over de groepen zelf. "We hebben dat laten onderzoeken door het OCAD (het orgaan dat in ons land de dreigingsanalyse maakt, nvdr.) zelf en op basis van hun advies zullen we vandaag een beslissing nemen."

We konden hier niet vroeger over beslissen

Diego Desmadryl, schepen van Evenementen in Ieper (Open Ieper)

De mogelijk nieuwe beslissing komt erg laat, gezien het festival binnen twee weken gepland staat.  "We konden hier niet vroeger over beslissen", zegt Desmadryl. "Er zijn voorwaarden bijgekomen sinds we een vergunning hebben gegeven. Die voorwaarden zijn nu onderzocht door verschillende veiligheidsdiensten. Vorige week hebben we al die informatie gekregen en vandaag is het eerst volgende schepencollege om dat te bespreken. Veel sneller konden we dus niet handelen."

De organisator van het festival heeft intussen laten weten dat hij juridische stappen zal ondernemen als de vergunning wordt ingetrokken. 

Beluister hier het volledige gesprek met Diego Desmadryl in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen