©  eva

Moeilijk uit te leggen in periodes van droogte: door lekken sijpelde 57 miljard liter water weg

Voor het eerst sinds jaren lekt er minder water uit de Vlaamse waterleidingen. Vorig jaar zelfs 6,7 miljard liter water minder dan in 2020. Maar in tijden van droogte en waterschaarste blijft 56,8 miljard liter water dat zomaar wegloopt nog altijd gigantisch veel.

Farid El Mabrouk en Bert Staes

Meer dan 750 miljoen m3 water werd in 2020 in Vlaanderen gebruikt. Dat is maar liefst 750 miljard liter water. Tegenover die hoeveelheid is 56 miljard liter al iets minder indrukwekkend. Maar toch, dat bijna 10 procent van het water gewoon wegdruppelt door lekken in onze waterleidingen blijft tot de verbeelding spreken, zeker in periodes van droogte waarin iedereen wordt gevraagd om bedachtzaam om te springen met het blauwe goud.

De Vlaamse regering wil daarom ook inzetten op minder lekken. Internationaal doen we het eigenlijk vrij goed, maar Vlaanderen heeft nu eenmaal weinig water. We zijn volledig afhankelijk van regenwater, maar veel van dat water stroomt gewoon weg omdat onze regio dichtbevolkt is en grotendeels volgebouwd. Werk aan de winkel dus. Vlaams minister Zuhal Demir wil daarom dat er binnen drie jaar 35 miljard liter water minder weglekt.

De nieuwste cijfers die Vlaams Parlementlid Stijn De Roo (CD&V) bij Demir opvroeg, geven aan dat het eindelijk de goede richting uitgaat. Lekte er in 2020 nog 63,5 miljoen m3 water weg, dan was dat vorig jaar nog maar 56,8, een verschil van 6,7 milljoen m3. Een kleine 7 miljard liter water minder dus. De inspanning wordt voor meer dan de helft (4,4 miljard liter) geleverd door De Watergroep, maar dat is meteen ook de grootste watermaatschappij, met 34.000 van de 63.000 kilometer leidingen die Vlaanderen telt. Maar, qua verhouding tussen het netwerk en het aantal lekken, doet De Watergroep het volgens de gegevens van Demir ook het slechtst.

Elke watermaatschappij heeft een eigen plan om tegen lekken te strijden. Volgens Kathleen De Schepper heeft De Watergroep een investeringsprogramma lopen om waterleidingen snel te vervangen. “Dat budget is gestegen van 50 miljoen in 2016 naar 90 miljoen vorig jaar. Daarnaast worden lekken sneller opgespoord door meer sensoren en betere software, en worden ze ook sneller hersteld. Volgens De Schepper heeft De Watergroep vorig jaar zelfs 6,5 miljoen liter minder laten lekken.

Vlaams minister Zuhal Demir zegt blij te zijn met de cijfers, maar geeft meteen aan dat er ook nog veel werk aan de winkel is. Indien er in totaal 35 miljard liter minder mag weglekken, is nog maar een vijfde van de weg afgelegd, valt op haar kabinet te horen. “Ook dit is nog veel te pover. Het moet nog veel beter”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer