Foto: ZOO Antwerpen

Zoogdieren krijgen meer ruimte in Vlaamse dierenparken, Antwerpse parken vol vertrouwen: "Wij halen meeste normen al"

De Antwerpse dierenparken Zoo Antwerpen, Zoo Planckendael en Pakawi Park zijn vol vertrouwen over de nieuwe normen voor zoogdierenverblijven die de Vlaamse regering oplegt vanaf 2029. Er is vastgelegd per dier hoe groot de verblijven minstens moeten zijn. "We hebben ons de afgelopen jaren daar al op voorbereid en halen wellicht de meeste normen nu al", klinkt het.

Zoogdieren moeten meer ruimte krijgen in dierentuinen. Vlaams minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft vastgelegd hoe groot verblijven minstens moeten zijn. Onder andere beren, katachtigen, buideldieren en kleine vleeseters krijgen daardoor betere en grotere verblijven. Het buitenverblijf van een tijger zal minstens 550 vierkante meter moeten zijn, tegenover 100 vierkante meter nu. Een witte neushoorn zal tenminste 2.000 vierkante meter krijgen, tegenover de helft nu. 

Beren moeten dan weer meer mogelijkheden krijgen om te klimmen. Katachtigen moeten vanaf een hoogte in de verte kunnen kijken en elk een apart slaaphok krijgen. De nieuwe minimumnormen gelden vanaf 2029, zodat dierentuinen voldoende tijd hebben om alles aan te passen.

Wij hebben een welzijnswetenschapper in dienst en wachten niet op nieuwe wetten

Ilse Segers - Zoo Antwerpen en Planckendael

In Zoo Antwerpen en Zoo Planckendael menen ze dat de nieuwe normen weinig gevolgen zullen hebben voor hen. "Mensen die onze parken kennen, weten dat we continu evolueren en proberen te verbeteren" zegt woordvoerder Ilse Segers. "We moeten de finale versie van de minister nog bestuderen, maar wellicht zal er bij ons niet zo veel moeten veranderen. Wij hanteerden altijd al niet zomaar de minimumnormen, maar de best mogelijke normen van de Europese dierentuinorganisatie, die we ook mee hebben opgericht. Daar proberen we de beste leerling van de klas te zijn."

"We hebben ook een welzijnswetenschapper in dienst", gaat Segers voort. "Die bekijkt voortdurend of we het welzijn van dieren kunnen verbeteren. Dat is onze referentie. Wij willen ook niet wachten op nieuwe wetten. Met alle kennis die we hebben - en we hebben veel experts in huis - willen wij pro-actief al veranderingen doorvoeren die de dieren ten goede komen."

Vanaf dag 1 dat we het park overgenomen hebben, zijn we begonnen de dierenverblijven te vergroten

Tommy Pasteels, Pakawi Park

Ook in Pakawi Zoo in Olmen zijn ze er gerust in. "Ben Weyts heeft volkomen gelijk", zegt directeur Tommy Pasteels. "100 vierkante meter voor een tijger bijvoorbeeld is veel te weinig. Wij zijn begonnen de dierenverblijven te vergroten vanaf dag 1 dat we het park overgenomen hebben. Dat was begin 2019. De tijgers zitten nu al boven de nieuwe minimumnormen en hun verblijf zal nog groter worden. Het is niet meer dan normaal dat dieren meer plaats krijgen."

Pakawi Park zal de komende jaren wel nog moeten voort moeten investeren. "Er zullen nog wel dieren zijn uit het verleden die nu nog niet genoeg ruimte hebben. Die gaan die op tijd hebben. Ik hoop al ruim op voorhand aan de normen te voldoen. Maar we willen nog verder gaan en we zijn nu al aan het bekijken hoe we nog meer plaats kunnen geven, dan de normen opleggen. We hebben nog voldoende open ruimte om dat waar te maken."

Meest gelezen