Is sorbetijs echt gezonder dan roomijs?
In de zomer snakken we vaak naar een ijsje om af te koelen. Veel mensen die letten op hun lijn hebben dan de neiging om voor sorbetijs te gaan omdat dit gezonder zou zijn. Maar heeft dat wel zin? Is sorbetijs echt gezonder dan roomijs, of maken we dat onszelf alleen maar wijs? Diëtist Michaël Sels legt het ons uit.
“Een sorbetijsje is eigenlijk een soort smoothie waar siroop of suikerwater aan wordt toegevoegd voor het wordt bevroren”, steekt Michaël van wal. “Doordat het geheel geen vet bevat, maar enkel suikers, telt het ijsje minder calorieën dan roomijs. Eén gram vet is in sorbet goed voor zo’n 9 calorieën, terwijl één gram suiker er ‘slechts’ 4 heeft. Bij roomijs zit je al snel aan 100 kilocalorieën voor één bolletje, bij een sorbet mag je ongeveer de helft rekenen.”
“Maar let op”, waarschuwt de diëtist. “Geen van beide varianten is bevorderlijk voor de gezondheid. Of het nu gaat om extra suikers of vetten: het blijven altijd calorieën zonder veel voedingswaarden. Zeker als je weet dat 1 op de 2 Belgen kampt met overgewicht.” Al is dit alles heel merk- en productafhankelijk. “De ijsvariant van een Mars of Snickers heeft 150 calorieën, wat een pak minder is dan de ‘gewone’ Mars- of Snickers-repen. Bij een McFlurry zit je echter al snel aan 450 calorieën. Eet ijsjes dus niet voor je gezondheid, wel omdat ze gewoon superlekker zijn.”
Je kan een sorbet gezonder maken door zelf aan de slag te gaan. Als je het aandeel fruit verhoogt, haal je de suikers uit een natuurlijke bron.
DIY-alternatieven
Je kan een sorbet wel gezonder maken door zelf aan de slag te gaan. “Als je het aandeel fruit verhoogt, haal je de suikers tenminste uit een natuurlijke bron in plaats van uit de aanwezige siroop.” Bovendien kunnen veganisten en mensen met een prikkelbare darm of een lactose-intolerantie met een gerust hart een sorbet bestellen, terwijl dat bij roomijs iets moeilijker ligt. “Dan moet je al opletten dat je een plantaardige variant vindt – bijvoorbeeld op basis van soja. Maar ook die zijn meestal dubbel zo calorierijk als sorbets.”
Nog lager in energie in vergelijking met sorbet is het geliefde waterijsje. “Zo’n Calippo of een raket is eigenlijk niets meer dan bevroren limonade of cola. Doordat zo’n waterijsje wel 10 keer kleiner is dan een flesje frisdrank, bevat het amper 40 calorieën”, weet Michaël. “Er bestaan trouwens ook suikervrije varianten van deze ‘bevroren frisdrank.’”
Melkijs
Ben je geen fan van sorbet of waterijsjes, maar wil je toch op je gewicht letten? “Dan kan je roomijs vervangen door melkijs”, beveelt Michaël aan. “Deze variant is met 2,5 procent vet in plaats van 8 procent iets magerder, wat meteen ook de reden is waarom het iets minder goed wegsmelt op de tong.” Vergelijk maar eens het Icy Melkijs van Ijsboerke met zijn klassieke variant.
Wat tot slot ook erg ‘in’ is momenteel: de ‘Nicecream’. Bevroren fruit gemixt tot een ijsstructuur. “Deze ijssoort bestaat voor 100 procent uit fruit, terwijl een sorbet wettelijk gezien maar 15 procent fruit moet bevatten”, vertelt de UZA-diëtist. Een pak gezonder dus én vaak ook smeuïger. “Amper 10 procent van de Belgen eet genoeg fruit, en dan werkt een bolletje Nicecream wel een stuk motiverender dan een simpele appel. Doordat deze ijsdrank daarnaast boordevol vruchtvezels zit, heb je sneller een verzadigd gevoel.” Een echte win-win. Maar ongeacht welk ijsje je ook kiest: laat het vooral smaken.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
De werkende Belg kan op steeds meer extraatjes rekenen: de voorbije vijf jaar is het gemiddeld aantal extralegale voordelen met 10 procent toegenomen. Om welke voordelen gaat het precies (en welke zijn aan een terugval bezig)? Welke rol spelen je functie, statuut, opleiding en de sector waarin je werkt? En wat met de verschillen tussen man en vrouw? Jobat.be zocht het uit. -
-
Verrassend: dit is het beste moment om ’s morgens je tanden te poetsen
-
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Nieuwe ‘Orri-mandarijnen’ in de supermarkt en die smaken anders: “Plus, ze hebben amper pitjes”
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
In 2023 produceerde ons land 13 procent meer wijn dan vorig jaar, goed voor een totaal van 3,4 miljoen liter. Maar welke Belgische wijnen zijn lekker? Matcht de vraag met het aanbod? Welke flessen vind je terug in de supermarkt en in welke druiven blinken we uit? HLN-sommelier Sepideh Sedaghatnia geeft antwoord en tipt vier wijndomeinen: “Onze cool climate wines hebben een frisheid waar Frankrijk en Spanje jaloers naar kijken.” -
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
De prijs van de garnalen swingt dit voorjaar zo de pan uit, dat horeca-uitbaters zich al in februari openlijk zorgen maakten over klassieke gerechten zoals tomaat-garnaal en garnaalkroketten. Hoe zit het nu met de beschikbaarheid van grijze noordzeegarnalen en met de prijs in de winkel en op menukaarten? Welke alternatieven zijn er en zal de situatie snel beteren? We passeerden langs drie Belgische horecazaken voor meer uitleg. “Voor het eerst werken we met een dagprijs”. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt