© RR

“Koersen rond de kerktoren wordt altijd moeilijker”

Als er geen kentering komt, dan zullen er binnen tien jaar nog maar weinig koersen rond de kerktoren worden gereden. Dat zegt Wim Verhoeven, de stuwende kracht achter twee koersen volgend weekend in Pijpelheide (Heist-op-den-Berg), die traditioneel veel deelnemers trekken. Vrijwilligers lokken blijkt alsmaar moeilijker.

Bert Provoost

Aan deelnemers hebben ze in Pijpelheide normaal gezien geen gebrek. “Vorig jaar waren er nog zo’n 130 nieuwelingen en junioren aan de start. Het was de drukst bezette plaatselijke wielerwedstrijd van het hele jaar in de provincie Antwerpen”, legt hij uit.

Toch is hij niet optimistisch over de toekomst van de kermiskoersen. “Ik heb al veel koersen zien verdwijnen. Ten eerste moeten we veel kosten maken voor de start gegeven wordt. Denk maar aan de gelden die we aan de bond moeten betalen en rennerspremies. Het wordt ook moeilijker om sponsors te vinden. In Pijpelheide hebben we nog maar twee cafés, dus dan wordt het moeilijker. We moeten ook alsmaar meer investeren in veiligheidsmaatregelen, wat de renners uiteraard ten goede komt”, somt Verhoeven op.

Maar het grootste probleem voor Wim is vrijwilligers vinden. “We hebben alleen al 34 seingevers nodig. Het wordt elk jaar harder puzzelen om die bij mekaar te krijgen. Jongeren zijn niet happig om die rol over te nemen van de oudere generatie, zodat de gemiddelde leeftijd heel hoog ligt. We kunnen ze natuurlijk niet meer bieden dan een pak friet met stoofvlees en een paar biertjes. Geldsommen kunnen we niet geven. De Week van de Vrijwilliger is net afgelopen, het heeft nog maar eens de nadruk gelegd op hoe belangrijk die mensen zijn. Als er nog mensen zich geroepen voelen om ons te helpen, mogen ze altijd contact opnemen”, klinkt het.

De mogelijke gevolgen van het mogelijke wegvallen van koersen, laten zich raden. “Deze koersen zijn ideaal voor jeugdige talenten om zich te tonen. De Tom Boonens en de Greg Van Avermaets groeien niet aan de bomen. Maar zo’n mannen zijn enkel maar groot kunnen worden door in hun jonge jaren veel koersen te rijden zoals deze. Als die allemaal één voor één wegvallen, dan komt de ontwikkeling van nieuwe talenten in gevaar en zullen we niet lang een sterk wielerland blijven.”

“Daarom doe ik een oproep om vanuit de overheid, de bond en de organisatoren na te denken hoe we die trend kunnen keren. Anders zullen er de komende tien jaar nog veel koersen verdwijnen en dat zou doodjammer zijn voor de renners en de beleving in het dorp”, besluit Wim.

De open reeks Grote Prijs Snake Cyclingteam start op zondag 19 maart om 13u. De Grote Prijs DCM Nieuwelingen volgt om 15.30u.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER