©  Kris Van Exel

Play4 komt met actuatalkshow en laat ‘De allerslimste mens’ vroeger op de avond starten

Moet er nog Gert Verhulst zijn? Zelfs als je ‘nee’ antwoordt, komt het er toch: ‘De tafel van vier’, een nieuwe dagelijkse actuatalkshow op Play4 met de duivel-doet-al als host. Geen entertainment, wel het betere gesprek. “Want de wereld staat in brand, maar als zender konden we tot nu niet inpikken.”

Benjamin Praet

“Het is een gemis om geen aansluiting te hebben op de actualiteit. Zeker op een moment dat de wereld in brand staat, zoals nu”, vindt programmadirecteur Annick Bongers. Dus vult Play4 die leemte dit najaar op met een dagelijkse actuatalkshow, van maandag tot en met donderdag en helemaal live. Die zal De tafel van vier heten, met Gert Verhulst als host, telkens – wel ja – vier gasten en mee onder de aansturing van hoofdredacteur Karl Leenkneght.

Dat roept associaties op met Gert late night of De Cooke & Verhulst show. Maar zo wordt het niet, klinkt het. Er zijn geen rubriekjes, geen polonaises, geen James Cooke. Het draait niet om entertainment en er komt geen stoet muziek-, boeken- en filmmakers voorbij om hun eigen waren te slijten. Actualiteit is de essentie, goede gesprekken moeten die essentie vormgeven. Vergelijken met De kruitfabriek, het wisselvallige actuaformat waarmee het toenmalige Vier in 2012 uit de startblokken schoot, hoeft voor de zender ook niet zo nodig. Loeren naar De afspraak op Canvas kan wel, al gaat het naar eigen zeggen breder.

‘De allerslimste mens ter wereld’. ©  SBS

“Van de drugsoorlog in Antwerpen over sproeischaamte tot de discussie over FC De Kampioenen: items die leven aan de Vlaamse keukentafel komen aan bod. Met tafelgasten die beslagen zijn in hun vakgebied. De keuze voor Gert als gastheer is overigens niet gek: we merken dat hij klaar is voor het betere gesprek. En dat hij zich meer en meer opjaagde in het feit dat op televisie amper nog tijd en ruimte is om ’ns door te babbelen over een onderwerp. Dat hij daarnaast ook jolig doet in zijn eigen docureeks, is een spreidstand waarmee hij wegkomt”, zegt Bongers.

Tijd om te groeien

Een uur lang heel basic het debat gaande houden is nochtans niet vanzelfsprekend. Een uitzending laten starten om 20 uur, wanneer de Grote Soaps elkaar bekampen, is dat evenmin. Bij het nethoofd klinkt geloof en vertrouwen, maar ook mildheid: “We willen het programma de tijd geven om te groeien. Onderweg zullen we verder bouwen en bijsturen, maar zeker in het begin is de evolutie belangrijker dan de cijfers. De ambitie is een duurzaam product dat jarenlang standhoudt.”

‘James de musical’. ©  SBS

Om 21 uur wil Play4 dan elke dag zijn ‘blikvanger’ laten starten. Vanaf 5 september is dat De allerslimste mens ter wereld, dat eerder op het jaar is geboekt om de confrontatie met het WK voetbal uit de weg te gaan. Én dat drie kwartier vroeger begint dan voorheen. Op die manier hoopt de zender zijn bereik nog te vergroten, want “er is meer tijd om de avond zelf nog on demand te kijken”.

‘De tafel van vier’ start op maandag 5 september om 20 uur.

Veranderd kijkgedrag

Het zogenaamde lineaire televisiekijken verliest al een tijdje aan belang. Almaar minder mensen zitten in real time klaar voor een programma op het moment dat het staat ingepland in het zendschema. Dat merken ze hard bij SBS, het huis boven de Play-zenders. “On demand is het nieuwe normaal: kijken waar en vooral wanneer je wil. Intussen wordt 70 procent van onze content uitgesteld bekeken. Dat is niet alleen zo bij jonge mensen: zelfs de helft van ons publiek ouder dan 65 jaar doet het al op die manier”, klinkt het.

‘Fear factor’. ©  SBS

Wat dat voor een programma kan betekenen, blijkt hard bij een fictiereeks als Nonkels, dat dit voorjaar te zien was op Play4. De dag van uitzending klom een aflevering telkens tot ongeveer 300.000 kijkers, een week later rondde die net niet de kaap van een miljoen. Daar zijn de cijfers van streamingplatform Streamz, waarop Nonkels ook wordt aangeboden, zelfs niet bijgeteld.

Ook naar adverteerders toe is dat veranderde kijkgedrag geen slechte zaak. Wie live kijkt, doet dat gemiddeld 30 minuten. En amper 41 procent van hen kijkt iets uit. Wie on demand kijkt, houdt het 63 minuten vol. Daar geldt bovendien een zogenaamde completion rate van 85 procent, oftewel: commercieel een interessanter profiel.

Ook uitkijken naar deze titels

James Cooke trekt met bus en megafoon door Vlaanderen voor Extreme Makeover Home Edition. Samen met een team van experten, familie, vrienden en buren neemt hij het huis onder handen van een gezin dat wat extra hulp kan gebruiken. Nog meer Cooke in een tweede seizoen van James De Musical, dat ook internationaal steeds meer aan populariteit wint, en hij zeilt Over de Oceaan.

Alex Agnew trok voor zijn vuurdoop als presentator naar be-MINE Beringen. Zestien onbekenden wagen zich aan zware beproevingen en ongeziene stunts op de koolmijnsite. De prijs in Alex Agnews’s Fear Factor? 30.000 euro.

‘Extreme makeover Vlaanderen’. ©  SBS

Peter Boeckx zoekt in het zesde seizoen van The Sky is the Limit enkele oude bekenden op, maar we maken ook kennis met nieuwe gezichten. Zo is er Yves Maes, zaakvoerder van Containers Maes uit Tessenderlo, een afvalverwerking- en containerbedrijf met een jaarlijkse omzet van bijna 100 miljoen euro.

De docureeks Ooit Vrij neemt vanaf 30 augustus een kijkje in enkele gevangenissen en houdt voor de eerste keer halt in die van Hasselt, waar zo’n 450 gedetineerden verzameld zitten.

Op GoPlay zal Gloria Monserez de hoofdrol spelen in de reeks Liefdestips aan Mezelf. De Ketnet-wrapster en dochter van de Lummense actrice Machteld Timmermans kruipt in de huid van Olivia, die na het plotse vertrek van haar moeder verplicht bij haar pa moet gaan wonen. De reeks is geïnspireerd op het young adult-boek van Sylvia Van Driessche en mag ook diens echtgenoot Jelle De Beule tot de cast rekenen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer