De bosbranden van de voorbije weken, zoals hier in de Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk, hebben recordhoeveelheden koolstof in de atmosfeer gebracht. Dat verergert de klimaatopwarming, die op haar beurt weer meer bosbranden aanwakkert.
Volledig scherm
PREMIUM
De bosbranden van de voorbije weken, zoals hier in de Gironde, in het zuidwesten van Frankrijk, hebben recordhoeveelheden koolstof in de atmosfeer gebracht. Dat verergert de klimaatopwarming, die op haar beurt weer meer bosbranden aanwakkert. © ANP / EPA

Hoe bosbranden en heroplevende economie de klimaatopwarming aanzwengelen

De bosbranden die de voorbije weken Frankrijk teisterden, hebben evenveel koolstof de atmosfeer in gejaagd als 790.000 auto’s in een heel jaar doen. Dat op zich wakkert de klimaatopwarming aan, maar de verkoolde bomen kunnen ook geen koolstof meer opslaan. Voeg daarbij dat de Europese uitstoot van broeikasgassen de voorbije twee jaar is toegenomen, en we komen in een vliegwiel terecht van almaar meer opwarming.

5 reacties

  • patrrik versys

    2 jaar geleden
    Heroplevende economie? Ik zie dat de economie in elkaar zakt. Bedrijven kunnen de energieprijzen niet meer betalen!
  • Leo Mariën

    2 jaar geleden
    Zonder een betere en goedkopere opslag van energie is een verdere opwarming niet tegen te houden. Kerncentrales sluiten en niet vervangen zijn de druppel omdat ze 24/24 werken en zo een CO2 arme basisondersteuning vormen. De overschakeling van direct gebruik naar energie opwekken, opslaan, gebruiken, is er niet klaar voor. Groen beseft dat niet en droomt verder in een ideale wereld maar leeft en acteert in een gitzwarte wereld. Meer nog, ze maken op deze manier het probleem nog wat groter.
  • Fanny Konings

    2 jaar geleden
    En ik maar bomen planten, 1 weg , twee tot drie andere
  • Patrick Moorthamer

    2 jaar geleden
    En men vertelde het Verder meer gaat er niet gebeuren, de rijken zullen het overleven om dat ze ten koste van alles het overleven omdat ze het geld hebben om alles kunnen aankopen
  • Henri Demeer

    2 jaar geleden
    samen met de houtkachels big problem