Radio 2

Sloop van Gentse Bernadettewijk begonnen: politie en deurwaarder aanwezig

In Gent is een aannemer begonnen met de sloop van de Bernadettewijk. De politie en een deurwaarder zijn aanwezig en de eerste huizen worden afgebroken. Voorlopig gebeurt dat ordelijk, er zijn nog geen incidenten gemeld. "Er is vooral tristesse, de mensen vragen zich af waar ze nu gaan slapen", zegt Simon Clement, één van de actievoerders. 

"Ik werd vanmorgen om 7 uur gebeld door de huidige bewoners", vertelt Simon Clement, één van de actievoerders tegen de sloop van de Bernadettewijk. "Ze vertelden dat de politie aanklopte met de boodschap dat de uitzetting zou beginnen en dat ze zich daarop moesten voorbereiden. Alles is probleemloos verlopen, zonder geweld."

De sociale huurders verhuisden de voorbije maanden al, daarna werden de huizen gekraakt. Die krakers kregen van de vrederechter 8 dagen de tijd om de Bernadettewijk te verlaten. De meesten deden dat, maar een groep krakers bleef toch, waaronder ook heel wat Roma-gezinnen. "Die mensen zijn triest en vragen zich nu af waar ze gaan slapen vanavond. De Stad Gent kan die vraag niet beantwoorden, ikzelf ook niet."

Bekijk de start van de sloopwerken:

Videospeler inladen...

Er komen in Gent heel wat daklozen bij en dat kunnen we alleen maar betreuren

Simon Clement, één van de actievoerders

Sommigen krijgen van de deurwaarder nog een week extra om de woning te verlaten. "Maar wie vindt er nu een huis op een week?", zegt Clement. "Goed voor hen dat ze een week langer kunnen blijven, maar daarna blijft de vraag hetzelfde. Er komen in Gent nu heel wat daklozen bij en dat kunnen we alleen maar betreuren."

Milan kreeg de toestemming om nog een week langer met zijn vrouw en dochtertje in een huis te blijven

Bouw van nieuwe woningen start pas in 2026

De sloop van de Bernadettewijk staat al jaren gepland en is ook nodig, want de meeste huizen zijn vervallen. Maar vooral het feit dat de bouw van de nieuwe woningen, zo'n 250, pas binnen vier jaar start, ligt erg gevoelig bij de actievoerders. "De huizen worden gesloopt en dan gaat hier jaren niets gebeuren. En dat terwijl er een wooncrisis gaande is in Gent."

Indien nodig zoeken we zelf een oplossing, er staan genoeg huizen leeg in Gent

Simon Clement, één van de actievoerders

Clement sluit niet uit dat ze nu op zoek gaan naar andere woningen om te kraken. "We eisen oplossingen en anders gaan we die zelf opeisen. Er staan genoeg huizen leeg in Gent."

Een aannemer is sinds vanmorgen begonnen met de sloop van de woningen

Meest gelezen