Direct naar artikelinhoud
Studentenjobs

"Weg met studentenjobs: studenten moeten studeren, niet werken"

Studerende studenten in de universiteitsbibliotheek van de KU Leuven.

Studenten mogen vanaf volgend jaar 475 uur werken als jobstudent, in plaats van 50 dagen nu. Geen goed idee, zegt Yves Stevens, hoofddocent aan het Instituut voor Sociaal Recht (KU Leuven), in De Standaard. "Laat alleen die studenten die voldoende sterk zijn nog werken."

"Vraagt de prof: 'Maandagochtend om halftien? Zou dat passen?' Antwoord van de student: 'Neen, dan moet ik werken.' Tweede voorstel van de prof: 'Donderdag om 17u30? Zou dat passen?' Antwoord van de student: 'Neen, dan moet ik ook werken'. " Yves Stevens haalt deze e-mailconversatie aan als voorbeeld om zijn punt te maken: "Het is om moedeloos van te worden hoe moeilijk je tegenwoordig met studenten een afspraak kan maken."

Stevens stelt vast dat studenten almaar meer werken tijdens hun studies. Niet noodzakelijk een goede zaak, vindt hij. "Je vraagt je af wat voor hen prioriteit is: studeren of werken?" Voor hem is het klaar als een klontje: studeren zou altijd op de eerste plaats moeten komen voor studenten.

"De bedenkers van allerhande versoepelingssystemen voor studentenarbeid lijken wel vergeten dat het dat is wat studenten moeten doen. Het zou nochtans het enige vertrekpunt moeten zijn in dit debat. Het beleid zegt wel dat studeren op de eerste plaats moet komen, maar het handelt in de tegenovergestelde richting."

Blingbling

Als studenten moeten werken om hun studies te kunnen betalen, schort er iets aan de financiering van het hoger onderwijs, stelt Stevens. In sommige gevallen is dat ook zo, geeft hij toe. "Elk jaar opnieuw heb ik één of twee studenten die moeten werken om hun studies te bekostigen. Dat is intriest. Zij verdienen beter. Het is onze welvaartsstaat onwaardig, ondanks beurzen allerhande en leeflonen. Die paar studenten (en hun ouders) moeten beter ondersteund worden."

Studieresultaten zijn eigenlijk de beste parameter om te bepalen of iemand er nog een studentenjob 'kan bijnemen'
Yves Stevens, hoofddocent aan het Instituut Sociaal Recht (KU Leuven)

Maar in de overgrote meerderheid van de gevallen werken studenten niet om hun studies te bekostigen, stipt hij aan. "Het is hen erom te doen wat extra blingbling te kunnen aanschaffen. Is dat erg? Hangt ervan af."

Stevens pleit ervoor dat studenten enkel nog zouden mogen werken als hun studies er niet onder lijden. Studentenjobs worden te veel gepromoot, zegt hij, zonder dat iemand erbij stilstaat dat ze in sommige gevallen tot een verlenging van de studieduur kunnen leiden. "En wat is daarvan de maatschappelijke kostprijs? Niemand die het weet. Vandaar: laat alleen die studenten die voldoende sterk zijn nog werken, en/of laat ze alleen werken tijdens de vakantieperiodes. Studieresultaten zijn eigenlijk de beste parameter om te bepalen of iemand er nog een studentenjob 'kan bijnemen'."