Direct naar artikelinhoud
NieuwsVerenigde Staten

Facebook en Instagram verwijderen accounts van antivaccin-organisatie Robert Kennedy Jr.

Robert F. Kennedy Jr., voorman van de antivax-organisatie Children’s Health Defense en neef van de oud-president van de Verenigde Staten John F. Kennedy, tijdens een betoging tegen de coronaregels in Washington in januari van dit jaar.Beeld REUTERS

Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, heeft de accounts verwijderd van de invloedrijke Amerikaanse antivaccin-organisatie Children’s Health Defense (CHD). Volgens Meta heeft CHD herhaaldelijk de regels voor het verspreiden van Covid-19-informatie overtreden.

Children’s Health Defense, dat onder leiding staat van Robert Kennedy Jr., een neef van voormalig Amerikaans president John F. Kennedy, is een van de meest invloedrijke antivax-organisaties op sociale media, waar het regelmatig misleidende beweringen heeft verspreid over vaccins en andere publieke gezondheidsmaatregelen om de coronapandemie onder controle te krijgen.

Kennedy Jr. beschuldigt Meta er op zijn beurt van het recht op vrije meningsuiting te schenden. “Facebook treedt hier op als vertegenwoordiger van de kruistocht van de federale regering om elke kritiek op het draconische beleid het zwijgen op te leggen”, aldus Kennedy Jr. in een verklaring.

CHD claimt “honderdduizenden” abonnees op de Facebook- en Instagramaccounts te hebben en deelde in zijn verklaring screenshots waarop de verwijdering van deze accounts wegens “desinformatie” te zien was.

Anne Frank

Enkele maanden geleden ontstond commotie over uitspraken van Kennedy Jr., toen hij tijdens een bijeenkomst van CHD in Washington felle kritiek leverde op Anthony Fauci, de medische topadviseur van de Amerikaanse regering. Volgens Kennedy Jr. organiseerde Fauci een “fascistisch” regime. “Er worden mechanismen ontwikkeld waaraan niemand kan ontkomen, waarvoor niemand zich kan verstoppen”, zei hij, onder meer verwijzend naar 5G en het coronapaspoort. “Zelfs in het Duitsland van Adolf Hitler kon je nog de Alpen oversteken om naar Zwitserland te gaan. Of je kon je verstoppen op zolder zoals Anne Frank dat deed.”

Er kwam veel kritiek op de uitspraken van Kennedy Jr., onder andere van het Holocaustmuseum in Washington, dat de uitlatingen “zeer beledigend” vond. Daarop bood Kennedey Jr. zijn excuses aan.

Kennedy Jr. was vorig jaar al van Instagram verwijderd, maar heeft nog wel een actieve account op Facebook.

Twitter bericht wordt geladen...