Long covidpatiënten ervaren na een coronabesmetting langdurige klachten zoals extreme vermoeidheid, spierpijn en geheugenproblemen.
Volledig scherm
Long covidpatiënten ervaren na een coronabesmetting langdurige klachten zoals extreme vermoeidheid, spierpijn en geheugenproblemen. © Getty Images

Amerikaans onderzoek ontdekt afwijkingen in immuunsysteem long Covidpatiënten

Maar liefst één op de acht mensen die besmet raken met het coronavirus houdt daar langdurige klachten of long covid aan over, bleek begin deze maand uit een grootschalig bevolkingsonderzoek in Nederland. Amerikaanse onderzoekers ontdekten afwijkingen in het immuunsysteem van deze long Covidpatiënten, zoals een tekort aan het stresshormoon cortisol. Het onderzoek zou een doorbraak kunnen betekenen in verder onderzoek naar mogelijke behandelingen van de ziekte.

  1. Persoon die besmettingen met varkenslintworm in Lier veroorzaakte is geïdentificeerd

    Persoon die besmettin­gen met var­kenslint­worm in Lier veroorzaak­te is geïdentifi­ceerd

    Na uitgebreid en intensief brononderzoek heeft het Departement Zorg met zekerheid kunnen identificeren welke persoon de bron was voor besmettingen met varkenslintworm in basisschool Het Molentje in Lier. Het onderzoek heeft aangetoond dat de persoon al sinds de zomer van 2022 niet meer besmettelijk is en de varkenslintworm in het buitenland heeft opgedaan. Om de privacy van de persoon af te schermen, kan het Departement Zorg geen verdere details geven over hoe dit brononderzoek is verlopen.
  2. KIJK. Nederlandse Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputatie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexemplaren”

    KIJK. Nederland­se Anita draagt al 11 jaar protheses na neusamputa­tie wegens zeldzame kanker: “Ik heb voorraad zomer- en winterexem­pla­ren”

    Nadat het nieuws uitbrak dat de Nederlandse presentatrice Dieuwertje Blok (66) haar neus moet laten amputeren door huidkanker, deelt Anita van der Linde haar ervaring. Zij onderging elf jaar geleden dezelfde operatie, omdat ze aan een zeldzame vorm van kanker leed. “Eerst hield ik me sterk wanneer ik in de spiegel keek, maar na een paar dagen brak ik volledig”, getuigt ze. Na een tijdje begon Anita met het dragen van neusprotheses en die komen voor in alle vormen en kleuren. “Per seizoen laat ik mijn neus opmeten, dan krijg ik een lichte neus voor de winter en een iets donkerdere neus voor in de zomer.”