ESA/NASA

Magnetometer van UHasselt keert na een jaar in de ruimte terug naar de aarde

De OSCAR-CUBE van de UHasselt, die het voorbije jaar het magnetische veld rond de aarde in kaart heeft gebracht vanuit het internationaal ruimtestation ISS, keert vandaag terug naar de aarde. Om 17.05 uur vertrekt een SpaceX-capsule met daarin ook de magnetometer richting aarde.

"Onze magnetometer heeft een jaar lang het magnetisch veld van de aarde gemeten, in een baan rond de aarde aan boord van het ISS", zegt Jeffrey Gorissen van het European Space Agency (ESA). Hij werkte als student al mee aan het project. "Het afgelopen jaar heeft de magnetometer veel data doorgestuurd naar ons, die we nog volop aan het verwerken zijn."

Morgenochtend zou hij voor de kust van Florida moeten neerkomen in het water

"Er worden soms capsules naar het ISS gestuurd om bepaalde experimenten of afval in te stoppen en terug naar de aarde te sturen", gaat Jeffrey verder. "En vandaag vertrekt de capsule met onze magnetometer dus terug naar de aarde. Die zal er ongeveer een halve dag over doen om terug te keren. Dus morgenochtend zou hij normaal gezien voor de kust van Florida moeten neerkomen in het water."

In het ruimtestation

De OSCAR-CUBE is vooral een technologisch demonstratietoestel, want meestal wordt het magnetisch veld buiten een ruimtestation gemeten. Nu werd dat binnen in het ruimtestation gedaan. "Er zijn een hoop andere magnetische velden van alle elektronica binnen het ISS die storingen geven", zegt Jeffrey. "Het unieke is dat we met ons toestel het magnetisch veld kunnen meten, zelfs als we omringd zijn door andere magnetische velden."

ESA/NASA

Ook andere studenten van de UHasselt werden betrokken bij het project: zo werd het OSCAR-QUBE ontworpen door een mede-student. "We hadden een wedstrijd georganiseerd omdat we wilden dat dit echt een product werd van de UHasselt. We hadden gevraagd om een kunstwerk te ontwerpen dat in lijn ligt met het project. En dit is uitgekozen door een team van de UHasselt en astronaut Frank De Winne." 

De OSCAR-QUBE zal binnenkort tentoongesteld worden op de UHasselt.

Meest gelezen