Dit is de kerncentrale van Zaporizja. Het is de grootste kerncentrale op het Europese vasteland.
Russian Defense Ministry Press Service

Russische president Poetin akkoord om  Atoomenergieagentschap naar Oekraïense kerncentrale te sturen

De Russische president Vladimir Poetin gaat akkoord om een missie van het Internationaal Atoomenergieagentschap naar de kerncentrale van Zaporizja, in Oekraïne, te sturen. De centrale ligt op de frontlijn van de oorlog en er is een grote vrees voor een nucleaire ramp. De missie zal de komende dagen verder worden besproken.

De beslissing komt er na een telefoongesprek tussen de Franse president Emmanuel Macron en de Russische president Poetin. De twee "merkten op dat het belangrijk is om zo snel mogelijk een missie van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie naar de kerncentrale te sturen, die de situatie ter plaatse kan beoordelen", aldus het Kremlin, dat eraan toevoegde dat de ontmoeting had plaatsgevonden op initiatief van Macron. "Van Russische zijde is bevestigd dat het bereid is alle nodige bijstand te verlenen aan de inspecteurs van het Agentschap."

President Macron en president Poetin zullen "in de komende dagen opnieuw over dit onderwerp spreken na de uitwisseling van technische teams", meldt het Franse Elysée. Volgens het Elysée heeft president Poetin ermee ingestemd dat de inspecteurs wel via Oekraïne mogen reizen naar de kerncentrale. "Hij stemde ermee in dat ze door Oekraïne zouden gaan, onder controle van de regering, met respect voor de Oekraïense soevereiniteit", klinkt het. Eerder had Rusland als voorwaarde gesteld dat de inspecteurs via Rusland of door Rusland bezet  gebied moeten reizen tot de kerncentrale en niet via Oekraïne. Oekraïne wilde dat dan weer niet, want dat zou gelden als een soort van erkenning van de Russische controle van dat gebied. 

Tijdens de ontmoeting heeft Poetin ook "benadrukt dat het systematisch bombarderen  van het grondgebied van de kerncentrale van Zaporizja het gevaar creëert van een grootschalige ramp die zou kunnen leiden tot de radioactieve besmetting van uitgestrekte gebieden", aldus het Kremlin. Macron van zijn kant zei dat hij "eens te meer bezorgd is over de risico's voor de nucleaire veiligheid en beveiliging die de situatie in de centrale van Zaporizja met zich meebrengt", aldus het Elysée.

Ongerust over mogelijke nucleaire ramp

Russische troepen bestoken al een tijdlang Oekraïense doelwitten vanuit de kerncentrale. De Russen voelen zich erg veilig in hun nieuwe militaire basis, want uit angst voor een kernramp durven Oekraïense troepen de centrale niet te bestoken. De nucleaire reactoren van Zaporizja worden dus gebruikt als een nucleair schild. 

Eerder dreigde Rusland de kerncentrale af te sluiten van het Oekraïense net. VN-baas Antonio Guterres had er eerder al bij Rusland op aangedrongen om de kerncentrale van Zaporizja , die onder Russische controle staat, niet af te sluiten van het Oekraïense elektriciteitsnet. "Natuurlijk is de elektriciteit uit Zaporizja Oekraïense elektriciteit. Dit principe moet volledig worden gerespecteerd", zei Guterres.

Gisteren nog had VN-topman Guterres overleg met de Oekraïense president Volodimir Zelenski en de Turkse president Erdogan. Toen was de precaire situatie rond de kerncentrale een belangrijk agendapunt. 

Meest gelezen